Tuzlanski kanton tokom proteklih devet mjeseci 2018. godine bilježi  porast broja posjetilaca u odnosu na isti period godinu ranije.

Razgovara Mubina Biščić-Delmanović

-Poredeći sa  istim periodom  prethodne   godine  zabilježen je porast broja noćenja za oko 5 %, a broj prijavljenih turista je dosegao povećanje za skoro 10%. To svakako potvrđuje da imamo napredak u odnosu na 2017. godinu. Međutim, mi u Tuzlanskom kantonu moramo još puno raditi da bismo modernizirali turizam i učinili ga privlačnim stranim turistima. Mi radimo na tome, koliko možemo i koliko nam dozvoljavaju finansijska sredstva. Znamo da u Budžetu Vlade TK, posljednjih godina nismo imali sredstva, namjenjena za unapređenje ove grane na području Tuzlanskog kantona, ističe ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK.

Prema riječima ministra ovaj kanton je posjetilo 5% više domaćih turista nego prethodne godine, a  broj stranih turista je povećan za 22% više nego u 2017. godini. Ono što ga posebno raduje je dolazak stranih turista.

Imamo dobar procenat i kada je u pitanju dolazak stranih turista. Kada kažem dobar, mislim na 22,38 %. To znači da ovaj kanton postaje sve zanimljiviji i stranim turistima, ističe ministar Gluhić.

Prosječan stepen iskorištenih kapaciteta u ugostiteljskim objektima je 27%, a

dužina turističkih boravaka je 2,3 dana.

Jedno od „kritičnih“ pitanja Tuzlanskog kantona je pitanje smještajnih kapaciteta. Ovom kantonu, prema riječima ministra, ali i mnogih drugih iz oblasti turizma, nedostaje smještajnih kapaciteta. Raspoloživi kapaciteti ne mogu pratiti trenutni razvoj turizma.

Možemo ga slobodno nazvat’ problemom. Ja volim reći da je to naš „slatki“ problem, komentar je ministra na nedostatak smještajnih kapaciteta.

Ministar ističe da se nada da će lokalni privrednici prepoznati značaj turizma i da će se u narednom periodu usmjeriti u tom smjeru.

Već sam razgovarao sa prvim ljudima lokalnih zajednica koji su okupili privrednike, koji razmišljaju o pravljenju novih smještajnih kapaciteta, dodao je ministar Gluhić.

Ministar ističe da će u daljnjem razvoju turizma značajnu ulogu imati lokalne zajednice, koje već u planu imaju otvaranje lokalnih turističkih ureda.

Svakako je to veliko olakšanje za TZTK. U tim uredima će biti zaposleno po otprilike dvije osobe. Svi ti uredi na nivou lokalnih zajednica će biti generatori razvoja turizma, ističe ministar Gluhić.

Svaki lokalni turistički ured težiti će ka pravljenju programa, privlačenju turista u tu opštinu, što će na kraju rezultirati još boljom posjećenošću i opština, ali i Tuzlanskog kantona u cjelini.

S povećanjem broja turista, raste i potreba za edukovanim i kvalificiranim osobljem iz te oblasti. Prema riječima ministra Gluhića, resorno ministarstvo i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, pokreću aktivnosti obuke turističkih vodiča.

Svaka ozbiljna destinacija ima i pismene vodiče koji znaju odgovoriti na sva

Drugi segment je, još uvijek neriješeno pitanje, privatnih smještajnih kapaciteta. Kako ministar kaže, volje za izdavanjem smještajem ima, ali zakonske odredbe to trenutno ne dozvoljavaju. On ističe da je potrebno izmjeniti ili proširiti neki član u Zakonu,  kako bi pojedinci mogli iznajmljivati višak smještajnih kapaciteta.

Poslao sam Federalnom ministarstvu zahtjev da se izmijeni član u zakonu,  kako bi svako ko ima višak smještajnih kapaciteta mogao iznajmljivati smještaj i biti registrovan. Na taj način svi bi imali benefite, a tu je svakako i indirektno uključenje u turizam kao privrednu granu, koja otvara nova radna mjesta i pruža mnogo mogućnosti, dodaje ministar Gluhić.

Govoreći o razvoju turizma na području najmnogljudnijeg kantona u FBiH, ukazao je i na doprinos  Međunarodnog aerodroma Tuzla, koji, kako kaže, generira kompletnu privredu  TK i šire.

Ova godina će biti završena sa 600.000 putnika, radi se o cifri koja doprinosi razvoju turizma. U 2019. godini se na modernom putničkom terminalu očekuje i do milion putnika, naglasio je.

Imajući u vidu da Tuzlanski kanton postaje poželjna turistička destinacija, pokrenuto je i pitanje taksi prevoznika i njihov kodeks.

Kroz priručnik i pitanja za polaganje za taksiste obuhvaćene su sve oblasti. Taksi prevoznik mora da poznaje sve ono što je značajno za kanton: od manifestacija, kulturnih nasljeđa do značajnih privrednih kretanja, kako bi mogao odgovoriti putniku, kazao je na kraju razgovora ministar Gluhić.

Komentari