Ženska odbojkaška reprezentacija BiH nije uspjela da se plasira na Evropsko prvenstvo po prvi put u historiji jer smo večeras u Lukavcu poraženi od Rumunije sa 3:2 u setovima.

U odlučujućem meču kvalifikacione grupe F u Lukavcu naša selekcija je dočekala Rumuniju, te je izgubila rezultatom 3:2 u setovima.

Izabranice selektora Gorana Nešića su povele sa 5:2, no Rumunke uzvraćaju serijom 8:2 i stižu u prednost rezultatom 10:7. Nakon samo nekoliko minuta na semaforu je stajalo uvjerljivih 18:9 za Rumuniju i tad je bilo jasno da će gošće osvojiti prvi set, a to su i učinile rezultatom 25:17.

Na početku drugog seta obje ekipe su se mijenjale u vodstvu, a prvu osjetniju prednost imale su naše igračice kada su povele sa 10:7, a potom i sa 17:12. Rumunke su sa četiri vezana poena stigle do minus jedan (17:16), ali je sjajna Dajana Bošković sa devet poena u drugom setu donijela izjednačenje našoj selekciji u setovima (1:1) rezultatom 25:19.

Rumunke su povele u trećem setu sa 2:0 i 3:1, a potom su naše igračice preokrenule rezultat na 6:3. Gošće su potom ponovo napravile mini-seriju i došle do prednosti 8:7. Naše igračice se nisu predavale ni kada je na semaforu stajalo 9:12, te su od tog trenutka odigrale na vrhunskom nivou, ubrzo povele sa 18:14 i treći set privele u svoju korist rezultatom 25:21, te došle na korak do pobjede i plasmana na Evropsko prvenstvo.

U četvrtom setu igralo se većinom poen za poen, a Rumunke su nakon petnaestak minuta igre stigle do plus pet (17:12), te stečenu prednost nisu prokockale i izjednačile na 2:2 u setovima rezultatom 25:17.

Peti, odlučujući set počeo je vodstvom naše selekcije rezultatom 3:1, a potom i 4:2 i 5:3, no ubrzo su Rumunke preokrenule i povele sa 6:5. Bošković je potom sa dva uzastopna poena donijela prednost BiH rezultatom 7:6, ali su Rumunke na prvu promjenu strana u odlučujućem setu otišle s prednošću 8:7.

Sjajna Ioana Maria Baciu je sjajnim smečom odvela Rumunke prvi put na plus dva (10:8), a potom je Denisa Adriana Rogojinaru blokom poentirala za 11:8. Uspjele su naše reprezentativke smanjiti na 12:9, ali to je bilo sve što su mogle uraditi. Rumunke su slavile rezultatom 15:9 i na taj način se plasirale na Evropsko prvenstvo.

Našoj selekciji nije pomogla ni fenomenalna partija Dajane Bošković. Starija sestra najbolje odbojkašice svijeta Tijane Bošković je našu selekciju predvodila sa čak 27 poena.

Na Evropsko prvenstvo koje će se ove godine održati u četiri zemlje (Turska, Poljska, Mađarska i Češka) iz kvalifikacione grupe F uz Rumuniju dalje ide i Španija.

Ovo će biti prvo Evropsko prvenstvo na kojem će učestvovati 24 selekcije, a igrat će se od 23. augusta do 8. septembra.

Komentari