Na području grada Lukavca u prethodnom periodu poduzimane su mjere i radnje koje bi dovele do smanjenja zagađenja zraka među kojima je i smanjenje broja individualnih ložišta, a prema riječima Općinskog načelnika Dr. Edina Delića i u ovoj godini će se nastaviti sa projektima toplifikacije u gradskom jezgru Lukavca.

 

Treba imati u vidu da, u zimskim mjesecima, pored industrije koja nikada nije zanemariva, velika okolinska opterećenja imamo i zbog značajnog broja individualnih ložišta. Priključenjem obuhvaćenih objekata ovim projektima na sistem centralnog grijanja ta opterećenja možemo značajno umanjiti.

U toku su radovi toplifikacije u ulici Lukavačkih brigada gdje će se stvoriti uslovi da se na toplovodnu mrežu spoji 7 stambenih objekata i 1 poslovni objekat. Izvođač radova je VODO-INS d.o.o. Tuzla a očekivani završetak radova je za mjesec dana. Vrijednost realizacije projekta toplifikacije u ulici Lukavačkih brigada iznosi 311.549,76 KM sa uračunatim PDV-om.

Naredne sedmice počinju radovi od Titove ulice prema industrijskoj zoni s ciljem stvaranja uslova za priključenje stambenih i poslovnih objekata na sistem toplovodne mreže, kao što su Boxmark, VOITH Group Hydro Bosnia d.o.o. i drugi. Izvođač radova je VODO-INS d.o.o. Tuzla a vrijednost radova sa uključenim PDV-om iznosi 297.896,68 KM.

Zaključen je Ugovor za ulicu Skendera Kulenovića gdje će u narednom periodu biti toplificirano oko 14 stambeno-poslovnih objekata među kojima su IMEL, Burgić-Prom i drugi.

Realizacija ovih projekata je, osim obezbjeđenja kvalitetnijih uslova za stanovanje građana u navedenim dijelovima Lukavca, značajna i sa ekološkog aspekta. U priključenim objektima su tokom zimskih mjeseci spaljivane na desetine tona uglja i drugih nepovoljnijih energenata, što više neće biti slučaj. Ovi projekti će omogućiti značajno smanjenje emisije štetnih čestica u zrak.

Prilikom obilaska radova, razgovarano je sa mještanima u ulici Lukavačkih brigada koji su u datom momentu pripremali drva za ogrjev i koji su kazali da će im toplifikacija znatno olakšati i poboljšati kvalitet života.

Na stimulisanje vlasnika stambenih objekata u gradu da se odluče priključiti na centralno grijanje, osim iskazivanja brige za okoliš i zdravlje, povoljno bi mogla djelovati i odluka iz 2017. godine kojom je omogućeno da priključenje košta samo 1 KM.

Komentari