Kontinuirano ekološko onečišćenje Spreče na području Lukavca i Gračanice traje godinama, a posljednja istraživanja pokazuju da je riječna voda zagađena teškim metalima koji utječu na zdravlje stanovništva.Posljedice prošlogodišnjih ekoloških incidenata iz Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) kao i pucanje brane na taložnici Bijelo more ostavile su posljedice po rijeku Spreču. Od tada do danas vrlo malo se konkretnih stvari na terenu uradilo kako bi se stanje popravilo.

Profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli dr.sc. Abdel Đozić za Klix.ba kaže da je rijeka Spreča kao usko povezan i dinamičan ekosistem pod konstantnim opterećenjem industrijskih, komunalnih i drugih otpadnih voda.

Javnost se uzburka tek kada dođe do ekoloških incidenata kao prošle godine, međutim to se veoma brzo potisne u zaborav, a riječna voda i dalje ostaje kontaminirana izuzetno opasnim materijama.

Kvalitet Spreče danas jeste bolji u odnosu na period akcidenta, međutim, Đozić ističe da je ona i dalje u svom toku, posebno u dijelu u Lukavcu faktički mrtva.

“Postoje određeni teški metali, odnosno takozvana toksična petorka od olova, žive, nikla, arsena i kadnija koji su prisutni u vodotoku, međutim to je samo jedan mali dio prisutnih elemenata. Mi također imamo i na desetine zagađujućih supstanci koje su mnogo opasnije, a koje nalazimo u Spreči”, ističe Đozić koji za Klix.ba otkriva i da su u ribi koja se nalazi u modračkom jezeru također pronađeni teški metali.

Kompletan tekst možete pročitati na stranicama portala Klix.ba klikom ovdje!

Komentari