U današnjem emitovanju uživo, putem zvanične Facebook stranice SDA Lukavac, predsjednik dr Tarik Arapčić, obratio se građanima, ali i načelniku Edinu Deliću. 

U nastavku prenosimo kompletno obraćanje predsjednika OO SDA Lukavac:

“Poštovani građani općine Lukavac,

Povodom održanog skupa podrške na kojem ste imali priliku čuti niz najblaže rečeno neistina od strane Edina Delića,  moram vam se obratiti.

Načelniče, za one koji su bili prisutni rekli ste da imaju petlju, ali niste rekli da su imali petlju krajem 91. i početkom 92. godine kada je Vama itekako nedostajala.Niste je načelniče imali ni u februaru 2014. kada je paljena zgrada kantonalne vlade, dok ste se krili sa dvije kamenice iza Mašinske škole u Tuzli.

Zapamtite načelniče, nije nama potrebno da imamo petlju jedni protiv drugih, već protiv onih koji žele da ruše Bosnu i Hercegovinu. Načelniče, vi ste SDA nazvali fašistima, samo to  Vam treba biti dovoljno da podnesete ostavku. Oni koje ste Vi nazvali fašistima, žestoko su se borili protiv fašizma – htjeli Vi to priznati ili ne.

Za takve izjave, ne prihvatamo ni izvinjenje, iako niste bili spremni ni to učiniti. I nemojte kukati kako vam nije usvojen budžet i više glumiti žrtvu.

Ako ste sposobni raditi, Vi radite, ali morate da znate da se od 30 prisutnih vijećnika, 21 izjasnilo da to loše radite, a i njih je birao narod.Kada ste izabrani za načelnika, jedan Vaš kolega sa fakulteta mi je rekao: neka znaš da on voli samo vlast i pare, u to vrijeme mu nisam vjerovao.

Načelniče, previše smutnje unosite u ovaj lijepi grad, a vjera kojoj pripada najveći broj građana općine kaže da je smutnja gora od ubistva.

O svakoj vašoj pojedinačnoj izjavi, u kojoj i digitron laže, odgovor će te svakako dobiti što na Općinskom vijeću, što putem medija.Ovu izjavu ne dajem zbog ovih nekoliko stvari, već zbog vašeg poziva da Vam budem protukandidat.

Ja, Tarik Arapčić, objeručke prihvatam uz uslov da me moja stranka kandiduje, jer mi smo sistem, a ne društvo jednog lica.Da bi ovo odradili, predlažem Vam da već sutra podnesete ostavku na mjesto općinskog načelnika da CIK odmah raspiše izbore, kako bi uštedili vrijeme i novac, i da nam pokažete da imate petlju.

Na izbore idemo, ja ogrnut SDA zastavom koja mi je jedina stranačka, a vi zastavom SDP-a koja Vam je kako god saberem po mom digitronu, šesta.

Samo, obojica moramo znati da će se pojaviti kandidati i iz drugih stranaka, jer ova općina pripada svim njenim građanima, a Bosna i Hercegovina je demokratska zemlja.

Ako ne podnesete ostavku, pa Vam na referendumu izglasamo nepovjerenje, tada na izborima neću biti JA, ili neki od kandidata koje izbacujete iz svoje kuhinje laži, nego će SDA predložiti mladog kandidata, koji će sigurni smo biti budućnost Bosne i Hercegovine i općine Lukavac.

Nadamo se da će se SDP kutarisati onih koje je kantonalni odbor vama navodno bliskog DF-a prozvao u jučerašnjem saopštenju.

Načelniče, prihvatam vaš poziv i pozivam Vas da podnesete ostavku i pokažete da imate petlju. Vidimo se na izborima.” – jasno je za kraj poručio predsjednik OO SDA Lukavac, dr Tarik Arapčić.

Nakon obraćanja Tarika Arapčića, predsjednika OO SDA Lukavac, mora se istaći na orginalan način, putem živog Facebook prijenosa, kontaktirali smo Edina Delića koji je poručio da neće nasjesti na jeftine manevre Stranke demokratske akcije.

-Što se tiče te sapunice ili kako to već ide, ko će kome odgovoriti, ja nemam namjeru odgovarati na teme koje delegira gospodin Arapčić i Stranka demokratske akcije. Ovaj put ću napraviti izuzetak i posljednji put će se osvrnuti na tu temu, jer bilo je ovdje izazov na megdan, ima li neko petlju ili ne!? Ja imam petlju, ali nisam naivan. Naime, gospodin Arapčić mene je pozvao da podnesem ostavku, pa ćemo kao mi izaći na megdan. To je prilično naivna priča, stoga ja ga pozivam, ako već imamo petlju i ako hoćemo na megdan, da podnesemo ostavku i ja i Općinsko vijeće. Dakle, istovremeno zakažemo javno potpisivanje ostavke i da se provedu izbori odjednom i tako nećemo imati nove troškove, a dobit ćemo novo vijeće, novog načelnika. U tom smislu na te jeftine manevre SDA ja nemam namjeru nasjedati, poručio je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Dr. Edin Delić, načelnik Općine Lukavac - Foto: Ermin Ribić
Dr. Edin Delić, načelnik Općine Lukavac – Foto: Ermin Ribić

Delić se dotakao i dijela obraćanja Tarika Arapčića u kojem se govori o protestima 2014. godine.

-Što se tiče pominjanja protesta iz 2014. godine ja moram reći da jesam bio dio na demonstracijama među ljudima, među radnicima, nisam bio na rušilačkom dijelu tih protesta, jer rušenje smatram neprimjernim, ali proteste smatram potpuno opravdanim i opet ću ako se desi slična situacija izaći sa građanima na ulicu. Mi znamo gdje je bio gospodin Arapčić kada su bili protesti, znamo da su njegovu kuću obezbjeđivali tjelohranitelji, da se bojao naroda, za razliku od mene koji se nije bojao naroda, već je bio sa narodom tada i uvijek ću biti uz narod rekao je Delić.

Tokom svog obraćanja građanima, predsjednik OO SDA Lukavac  spomenuo je djelovanje i ponašanje Edina Delića sa početka 90-ih godina prošlog vijeka, koje važi za jedan od najmračnijih perioda ove države.

-Za razliku od njega, koji je nekakav organizator otpora iz pozadine, ja sam bio aktivan borac u nesretnom ratu, ne svojim izborom, već nuždom i učestvovao sam u oslobodilačkim aktivnostima na području Lukavca za koje gospodin Arapčić, očigledno ne zna. Dakle, moj ratni staž je d 8. maja ’92. godine do kraja rata, a ne u podrumima, ne na nekim listama koje je SDA pravila, nego u borbenim dejstvima. Nisam sretan zbog toga, volio bih da rata nije bilo, ni sada ga ne prizivam i mislim da se moramo potruditi da otklonimo posljedice rata, istakao je Delić i dodao da SDA, kada se osjeća ugroženom, uvijek spominje rat, vjeru, ugroženost bošnjaštva, muslimana i slično.

Foto: Ilisinović Drago
Edin Delić na skupu podrške 2018. Foto: Ilisinović Drago

-Ono što je indikativno, kada je SDA ugrožena, spominje rat, vjeru, izdaja bošnjaštva, muslimana i slično. Dakle, ja sam Bosanac, a po narodnosti mogu biti i Bošnjak, musliman iz Poljica, a suština je da ja imam veliki respekt i Božje je da sudi, ko je veći vijernik, ja ili gospodin Arapčić. Ovo nije priča o vjeri, ovo je priča o demokratiji i politici, i ja mislim da će građani prepoznat pokušaj siponovanja i uvođenja tema koje nisu aktuelne, zaključio je Delić.

Komentari