Na održanom referendumu za opoziv načelnika Edina Delića koji je u Lukavcu održan u nedjelju,   15,559 građana naše općine odlučilo je zaokružiti “NE”. 

Pravo glasanja imale su 42,394 osobe, a prema preliminarnim rezultatima, izlaznost glasača iznosila je 48.06 posto. Pravo glasa iskoristilo su 20,324 osobe, a prema preliminarnim rezultatima, koje je objavila Komisija za provođenje postupka opoziva,odgovor „DA“ dalo je 4.614 birača ili 22,71 posto, a odgovor „NE“ zaokružilo je njih 15,559 ili 76.57 posto dok je nevažećih bilo 146 listića ili 0,72 posto.

– Narod je poručio da hoće ovog načelnika i mi ćemo to poštovati. Nastavit ćemo raditi u interesu građana, a sada nam slijedi sastanak općinske organizacije na kojoj ćemo razmotriti šta ćemo činiti. Nakon toga sigurno moramo razgovarati i s koalicionim partnerima s kojima imamo većinu u Općinskom vijeću Lukavac – izjavio je za Faktor.ba Tarik Arapčić, predsjednik OO SDA Lukavac.

Nakon referenduma, građanima se obratio i Dr. Edin Delić, koji je rezultate referenduma shvatio kao priznanje i dodatni stimulans za rad.

-Referendum je bio očajnički potez SDA, stranke koja je u Lukavcu izgubila smisao postojanja. Bila je to rukavica u lice građanima, šamar na volju koju su iskazali na lokalnim izborima 2016. godine. Rezultate referenduma shvatio sam kao veliku satisfakciju i priznanje za svoj dosadašnji rad. Nije fraza ako kažem da je nakon posljednjih izbora Lukavac probuđen grad. Rad Općinskog vijeća i načelnika učinili smo transparentnim, sve sjednice prenose se na lokalnoj televiziji, neki se šale da i djeca koja idu u školu komentiraju raspravu o budžetu, ne boje se siledžija i građani su to prepoznali, izjavio je Edin Delić.

Podsjetimo, Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Lukavac, podržan vijećnicima Stranke za BiH, raspisao je referendum za opoziv načelnika iznoseći optužbe koje se tiču netransparentnosti u radu Edina Delića, zapošljavanja po rodbinskoj i prijateljskoj liniji i prelazak u SDP nakon izbora.

Komentari