Svjetski kup i svjetska liga za mlade koje je okupila 4000 takmičara iz 73 države iz cijeloga svijeta održala se u Umagu, a boje Bosne i Hercegovine na ovom svjetskom kupu branili su Čajić Hamza, U21 -84 KG, Muradbašić Haris juniori -68 KG, Husić Benjamin kadeti -52 KG, i Omerović Bakir juniori -61 KG.

Zapažen nastup imao je Haris Muradbašić koji unatoč pet pobjeda ostaje bez medalje zbog pravila takmičenja.

Haris Muradbašia u kategoriji juniori -68 KG koja je brojala 120 takmičara iz cijeloga svijeta ostvaruje pet uzastopnih pobjeda protiv reprezentativaca iz Egipta, Slovačke, Hrvatske, Brazila koji je viceprvak svijeta i Slovenije te pobjeđuje na svojoj listi i ulazi u polufinale među četiri najbolja.

Međutim u meču protiv takmičara iz Slovenije pri vodstvu od 1:0, pred kraj meča dobija nezgodan udarac u stomak koji ga goni na povraćanje nakon čega glavna sutkinja diskvalifikuje slovenskog takmičara.

-Kazna jest, ali za diskvalifikaciju nije, složili smo se i Slovenci i mi, a i druge sudije sa tog tatamija, međutom glavna sutkinja odlučuje, prokomentarisao je Željko Zombra i dodao:

-Po pravilima ispade kao da je povrijeđen, iako nije i pravila su takva da onemogućavaju Hariju da radi za finale sa reprezentativcem Kazahstana i gubi meč bez borbe, te kroz repasaž za bronzanu medalju isti scenario protiv predstavnika Kosova i ostaje na petom mjestu, bez poraza, sa pet veličanstvenih pobjeda, uključujući viceprvaka svijeta i druge osvajače svjetskih i evropskih medalja, govori Zombra.

-Pravila su zakazala, propust ko kuća. Iako plasman na petom mjesto među 120 takmicara nije medalja, meni jest zlata vrijedna povratna informacija, da se moj takmićar može uporediti sa najboljim u svijetu.Ponosan sam na tebe Hare, govori Željko Zombra.

Komentari