Lukavac 18. septembar obilježava kao Dan ove općine, a tim povodom u Lukavcu je danas položeno cvijeće na Spomen kosturnici u Macan Mariji i na Centralnom spomen obilježju u Ul. Trg slobode, nakon čega je održana Svečana akademija u velikoj sali JU Centar za kulturu Lukavac.

Okupljenim gostima iz javnog, kulturnog, vjerskog i sportskog života općine, prigodnim referatom obratio se načelnik Edin Delić, koji je iskoritio priliku da čestita praznik svima onima koji u svom srcu nose ovaj grad.

-Lukavac je grad vrijednih, dobrih i sposobnih ljudi., ali mi se moramo boriti da se poprave uslovi u kojima živimo, a pred nama je suočavanje sa važnim izazovom. U želji za brzi ravoj naše općine, za održivi intenzitet i zapošljavanje mladih, pitku vodu i čist okoliš moramo imati više snage i zajednički raditi, kazao je između ostalog načelnik Delić.

Nakon uvodnog kulturno-zabavnog programa, predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac, Mehmed Suljić uručio je općinska priznanja građanima i pojedincima, a povelja općine Lukavac za izuzetno humane akcije i pomoći pripala je Džemalu ef. Dautoviću iz Kruševice.

-Ova plaketa nije plaketa jednog imena, nego hiljadu imena i svih onih ljudi koji su bili uz mene u toku ovog dešavanja kojeg sam ja imao. Ova plaketa pripada svim tim ljudima, pogotovo mojima iz Kruševice, Gornje i Donje Dobošnice, Berkovice i Gnojnice, iz Lukavca, regiona i šire i drago mi je da postoji još neke nade u dobre ljude, kazao je ef. Dautović.

Počasnu povelju za izuzetan doprinos u odbrani i oslobađanju dodijeljena je posthumno Sinanović Zihniji.

Plaketa općine Lukavac za fizička lica za doprinos razvoju i promociji streljačkog sporta dodjeljena je Izetu Gegiću iz Devetaka.

Plaketa za humanitarne akcije i pomoći dodjeljena je Hofbauer Draganu.

Plaketa za pravna lica dodjeljena je udruzi Dijaspora za Bistarac za doprinos razvoju lokalne samouprave i uređenju uslova đivota u mjesnim zajednicama.

Nakon svečane akademije koju su pratili nastupi KUD Puračić, KUD Rudar Lukavac i Vokalni Ansambl Doboščanke otvorena je izložba likovnih radova koji su nastali na kolonijii “Lukavac 2017” te koktel za goste akademije.

U večernjim satima održati će se koncert sevdalinke i narodne pjesme “Voljenom Lukavcu” gdje će nastupiti brojni izvođači.

Komentari