Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Spomen kosturnici i Centralnom spomen-obilježju, te Svečanom akademijom, u Lukavcu je obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Načelnik općine Lukavac, Edin Delić, podsjetio je na značaj ovog važnog datuma, uputivši iskrene čestitke svim građanima ove zemlje.

-Krajnje je vrijeme da shvatimo kako je danas vrhunski čin patriozma da učinimo sve što je u našoj moći da ovo postane zemlja u kojoj će se svi osjećati njenim građanima, i oni koji eventualno ne slave 1. mart. Danas nije patriotizam izazivati tenzije i gurati prst u oko onima koji se ne slažu ili misle drugačije. Mislim da mi, najveći patrioti koji slavimo i 1. mart i sve druge važne praznike, moramo graditi društvo tolerancije i društvo u kojem će, od godine do godine, sve veći broj građana osjećati BiH svojom domovinom. Želim da naredna godina i naredni 1. mart bude veliki korak u tom smijeru, izjavio je za lukavacki.ba Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Čestitke u povodu Dana nezavisnosti uputio je i predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac, Mehmed Suljić.

-Danas je za sve građane Bosne i Hercegovine, koji ovu zemlju doživljavaju svojom, veliki dan. Dan kada se većina građana, odnosno, 63,5 posto njih opredijelili da BiH, po uzoru kako su to uradile i Slovenija i Hrvatske, iskoristi voje pravo i proglasi nezavisnost. To je dan za sve građane. Međutim, još uvijek se neki kolebaju ali ja smatram da nije daleko vrijeme kada ćemo svi zajedno ovaj dan slaviti, kazao je Suljić.

Nakon prigodnog referata načelnika Edina Delića, ceremoniju su svojim nastupima i izvedama upotpunili članovi limenenog orkestra i učenici Osnovne škole “Lukavac Grad”, folklorna sekcija Udruženja mladih iz Poljica i KUD “Sloga” Bikodže, KUD “Mladost” Puračić, te Plesna škola “Čarolija”.

Komentari