Za tri mjeseca rada broj korisnika Dječje javne kuhinje u Lukavcu se udvostručio i trenutno ih ima 150, pišu Nezavisne.

Dječja javna kuhinja u Lukavcu, prva ovakvog tipa u BiH, otvorena je u decembru prošle godine. Projekat su pokrenuli članovi Udruženja altruista “Ruke prijateljstva” i prvobitno su bili planovi da se dijeli do 100 obroka dnevno. Svako kome je jedan obrok dnevno dobrodošao za dijete, našao se na spisku. Međutim, broj korisnika se udvosturčio jer po obrok su počeli dolaziti ne samo djeca, već i ostali građani.

“Kuhinja je otvorena 15. decembra 2017. godine. Broj korisnika se povećava svaki dan. Ne dolaze nam više samo djeca, već i stariji ljudi. Ja ne mogu nikoga odbiti. Ko pokuca na vrata i zatraži obrok, mi dajemo”, kazala nam je Selma Zukić iz Udruženja altruista “Ruke prijateljstva”  i dodala da se obroci dijele pet dana u sedmici, te da se nada da će se steći uslovi da se topli obroci dijele i vikendom.

Volonteri Udruženja hranu za kuhinju sakupljaju na terenu, ali im i građani sami donose.

“Ima donatora lokalnih. Dobri ljudi na koje se oslanjamo, donose hranu. Donosi svijet, pa i oni kojima je teško doći i donijeti. Imamo uvijek zalihu hrane”, pojasnila je Zukićeva i naglasila da niko iz lokalne vlasti nije posjetio kuhinju otkako je otvorena niti pomogao njenu plemenitu misiju. Predstavnici lokalne vlasti od početka su imali stav da ne podržavaju kuhinju u smislu da nema potrebne uslove za rad.

Međutim, to nije omelo altruiste iz pomenutog udruženja  te su prije dvije sedmice otvorili istu ovakvu kuhinju u Sarajevu, gdje dijele između 150 i 200 obroka dnevno djeci i porodicama koje ne mogu sebi obezbijediti obrok na drugačiji način.

Komentari