Trg Slobode, Lukavac - Foto: Lukavacki.ba
Trg Slobode, Lukavac - Foto: Lukavacki.ba

Zbog rasta javnog duga, zaduženost svakog stanovnika Bosne i Hercegovine narasla je za skoro 130 maraka za samo pola godine. Tako je svaki građanin naše zemlje, uključujući novorođene bebe, trenutno zadužen za 3.342 KM.

Posljednje informacije

Ove podatke iznijeli su u nevladinoj organizaciji Centri civilnih inicijativa (CCI), pozivajući se na posljednje informacije nadležnih institucija. Riječ je o podacima za prvih šest mjeseci ove godine, ali ekonomista Igor Gavran ocijenio je da je zaduženost po stanovniku danas i veća, jer se broj stanovnika ubrzano smanjuje.

Ekonomski analitičari slažu se da će i u budućnosti taj dug rasti, posebno ako se uzme u obzir da je budžetom FBiH u 2019. planirano zaduženje za još 630 miliona KM, a budžetom RS za skoro 600 miliona KM. Prema podacima, zaduženost građana u RS veća je nego u FBiH.

Admir Čavalić, asistent na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, istakao je da se država u posljednjih deset godina sve više zadužuje kroz kredite i izdavanje trezorskih zapisa, što ne bi možda bio problem da se taj novac koristi za razvoj.

– U Hrvatskoj je veća zaduženost po stanovniku, ali tamo su makar riješili neke infrastrukturne projekte, bar se vidi za šta su se zadužili – napomenuo je Čavalić.

Poruka bebama

Javni dug BiH 30. juna je iznosio oko 11,8 milijardi KM, a Ismar Hota iz CCI-ja napominje da će do 2022. rasti.

– Žalosno je što se većina duga kreirala kako bi se popunile budžetske rupe i obezbijedila javna potrošnja, prije svega za plate. Žargonski rečeno, vlade troše na kafanu, dok u posljednjih deset godina nije bila nijedna ozbiljna investicija. Ako se ne desi zaokret, tek rođenim bebama šaljemo jasnu poruku da traže bolje sutra preko granice – upozorio je Hota.

Napraviti Koridor 5C

Krajnje je vrijeme da država počne namjenski posuđivati novac za javne projekte i velike investicije, istakao je Ismar Hota iz CCI-ja.

– To bi značilo da se konačno napravi Koridor 5C i završe projekti poput Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla – dodao je Hota.

Komentari