Skoro pa smo odbrojali do početka jednog od najvećih projekta u organizaciji studenata Univerziteta u Tuzli i Medicinskog fakulteta. Svečana ceremonija otvaranja Tuzla Brain Week-a održat će se u ponedjeljak 13. marta 2017. godine u Amfiteatru 1 na Medicinskom fakultetu Tuzla u 16h.

U organizaciji TBW-a, posljednjih nekoliko mjeseci, učestvovalo je 85 studenata uz mentorstvo prof.dr. Osmana Sinanovića i prof.dr. Nermine Hadžigrahić. TBW će se održavati do 19. marta i uključivati mnogobrojne aktivnosti, kroz naučne kafiće, radionice, plenarna predavanja i druge aktivnosti kako na većini fakulteta, Domu penzionera, tako i u nekoliko osnovnih i srednjih škola.

U okviru svečane ceremonije otvaranja učesnici će imati priliku slušati predavanja eminentnih stručnjaka iz zemlje, koja su vezana sa tematikom ovogodišnje Sedmice mozga: Mozak i genetika. Nakon plenarnih predavanja, svi zainteresovani će imati priliku da vide šta im je to pripremio Tim za biomedicinski inžinjering, koji je osnovan tek ove godine i u čijem sastavu pored studenata medicine, učešće uzimaju i studenti Fakulteta elektrotehnike Tuzla. S obzirom da je biomedicinki inžinjering nova oblast na našim prostorima, svi prisutni će po prvi put moći vidjeti realnu aplikaciju ove oblasti u svakodnevnim aktivnostima, ali i medicinskim procedurama. 

Tuzlanskim studentima i ljekarima pridružiti će se i kolege iz zemalja u okruženju, koje će zajedničkim snagama pružiti svoj doprinos u razvoju nauke i novim otkrićima o najintrigantnijem djelu našeg tijela.

Da je Tuzla Brain Week važan projekat govori i činjenica da se održava pod pokroviteljstvom DANA foundation čije je sjedište u New York-u, te Federalnog europskog društva neuroznanstvenika. Osim navedenih, sponzori ovogodišnjeg projekta su i Univerzitet u Tuzli, Vlada Tuzlanskog kantona, Grad Tuzla, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Ljekarska komora Tuzlanskog kantona, Dom zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla, i dr.

Uz podršku mnogobrojnih privrednih subjekata i medijskih pokrovitelja TBW će i ove godine bti daleko najbolje organizovani projekat na našem Univerzitetu.

 

Komentari