Jedna od čaršija koja ne zaboravlja tradiciju je, ni manje ni više nego puračka. Tome svjedoči održavanje tradicionalne manifestacije, čak 155. po redu vašara. U tri dana ovu čaršiju posjeti  desetine hiljada posjetilaca. Svi oni koji njeguju tradiciju, i koji su stekli naviku dolaska na ovu manifestaciju, ne zaboravljaju ovaj važan datum. Za vrijeme trodnevnog trajanja, vašer posjete građani iz kantona, države ali i dijaspore.

Ono u čemu se ogleda posebnost manifestacije je jedinstven spoj tradicije. Od samog ulaska u Puračić, možemo vidjeti brojne raznolike štandove, ali i bogatu gastro ponudu. Nema onog ko nije svratio na ćevape ili janjetinu. Od slatkiša su glavna obilježja halva, šećerna vata za najmlađe. Čak i one malo starije ona vrati u djetinjstvo, dane kada su kao dječica osim ringišpila tražili vatu, ciglice, orašnice, a i po koju igračku. Glavna rečenica koju smo mogli čuti je: “Kupiti ćemo u povratku”. Sada se oni stariji vraćaju nostalgično, ali ipak kao djeca uzbuđeno.

Pored tih dječijih htijenja, luna parka i šećernih vuna, uz tu malu, a ujedno mnogima veliku čaršiju, odjekuje muzika ispod šatra. Narodski smo uvijek bili narod kojem treba muzika i zabava. Ova manifestacija je ispunila sve želje svojih posjetilaca.

Tako će i ova tri dana kroz Puračić proći hiljade posjetilaca, i doma se vratiti sa lijepim sjećanjima.

Komentari