Ovogodišnji Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola Tuzlanskog kantona urađen je i na bazi mišljenja i prijedloga školskih odbora srednjih škola, gradskih i općinskih vijeća, Kantonalne službe za zapošljavanje i Kantonalne privredne komore, tako da u značajnom dijelu predstavlja i odgovor na potrebe tržišta rada Tuzlanskog kantona.

 

„Plan upisa za školsku 2020/2021. omoguava upis za 5516 učenika. Ovakav Plan upisa koji predviđa 1440 mjesta više u srednjim školama u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovnu školu omogućit će učenicima, a njih je ove godine 4075 da nastav eobrazovanje u nekoj od srednjih škola Tuzlanskog kantona“ – kazala je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja TK, prenosi Rtvslon.ba

Prilikom izrade Plana upisa za narednu školsku godinu pored ostalih pokazatelja, Minsitarstvo se vodilo i brojem upisanih odjeljenja u tekućoj godini i u skladu s tom uradilo i određene korekcije, ističe ministrica Brašnjić.

Vlada je, na danas održanoj sjednici, dala saglasnost na Listu deficitarnih zanimanja na osnovu koje će se stipendirati učenici prvih razreda srednje škole na području Tuzlanskog kantona za školsku 2020/21. godinu.

„Prema današnjoj odluci, deficitarna zanimanja na području našeg kantona su zavarivač, zidar-fasader-izolater, krojač, konobar, kuhar, plinski i vodoinstalater, autoelektričar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa“ – naglasila je Brašnjić.

Učenici koji u školskoj 2020/21. godini upišu prvi razred srednjih škola sa Liste deficitarnih zanimanja moći će aplicirati na Konkurs za dodjelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola koji su upisali deficitarna zanimanja u školskoj 2020/2021. godini.

S ciljem motivacije učenika da upišu neko od deficitarnih zanimanja, Vlada je Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020. godinu planirala 80.000,00 KM za stipendiranje ovih učenika srednjih škola.

 

Izvor: Rtvslon.ba

Komentari