Utrka za načelnike i vijećnike u općini Lukavac još uvijek je u punom jeku. Tom prilikom razgovarali smo i sa nosiocem liste “Dosta je bilo”, Sulejmanom Brkićem. Brkić je već godinama u politici i prošaoje skoro pa sve segmente naše politčke scene. Zanimalo nas je šta je to u općini Lukavac ono što nezavisna lista kandidata  “Dosta je bilo” želi i nastoji promijeniti ukoliko uđe u OV Lukavac.

Za početak, kroz biografiju upoznajte rad i dosadašnje iskustvo gospodina Brkića:

Rodjen 01.06.1966. godine. Osnovnu školu završio u Gornjem Poljicu, a srednju geodetsku tehničku školu u Tuzli. U Sarajevu završio Građevinski fakultet, odsjek za geodeziju. Učesnik odbrambenog rata, u Armiji BiH proveo oko tri godine, iz nje izašao sa činom poručnika.

Dosadašnji radni angažman: šef odsjeka za geodetske poslove, šef Službe za geodetske i imovinsko pravne poslove Općine Lukavac, a od 03.01.2008. g. do 04.10.2013.g rukovodeći državni službenik – direktor Direkcije cesta TK, koja se kao upravna organizacija nalazila u sastavu Ministarstva trgovine, turizma i sabraćaja Vlade TK. Nosilac jednog od najvećih općinskih priznanja – Počasne povelje Općine Lukavac za doprinos u segmentu razvoja općine. U periodu upravljanja direkcijom ( 03.01.2008.g – 04.10.2013.g ) izvršena rekonstru-kcija svih regionalnih cesta koje se nalaze na području Općine Lukavac kao i gradnja mostova na rijeci Turiji i proširenje mosta na potoku Ugar.

Na osnovu Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, Pravilnika o korištenju akademskih titula i sticanju naučnih i stručnih zvanja na visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo stekao titulu magistra geodezije.

Gospodine Brkiću, koji su prioritetni ciljevi liste nezavisnih kandidata “Dosta je bilo”?

Brkić: Mi zastupamo i gledat ćemo da zastupamo malog čovjeka- običnog čovjeka… naše glasače. Gledat’ ćemo da sve one njihove vizije, kroz vijeće pretvorimo u djelo. Naši prioritetni programi, kao i bilo koje stranke i bilo kojeg građanina bi trebali biti razvoj i zapošljavanje. Mi propagiramo apsolutnu podršku mladih. Smatramo da imaju i snage, kapaciteta i pameti da ovu općinu i federaciju  državu pokrenu na bolje.

Kako vidite opštinu Lukavac?

Brkić: Opština Lukavac, posljednjih 15ak godina, U ovom mandatu u kojoj je Dževad Mujkić načelnika, stagnira. Opština Lukavac… barem za mene, siva i kad sunce sija. Jednostavno mogu reći da vlada jedno sivilo, vlada jedna bezperspektivnost. Uopšte se ne kreće naprijed. Iako ima velike industrijske sisteme, koji trenutno rade, naša opština stagnira i stoji u mjestu.

Ukoliko uđete u OV Lukavac, na koji način planirate zadržati mlade u ovoj općini?

Brkić: Mi planiramo kroz poticaj u razvoju. Prije svega, na općini Lukavac treba stvoriti priliku jednake šanse. Treba stvoriti klimu da su svi jednaki pred zakonom i pred institucijama. Ne može se desiti da potencijalnom investitoru, kojeg sigurno neće biti, ako mu neko iz stranke na vlasti, bez obzira  koja to bila, sistemom ucjene traži da zaposli  nekoga od njegovih, bez obzira na kapacitet i kvalitet. Takvih investitora danas nema. Moramo stvoriti priliku iste šanse i jednakosti. Ne može ni jedan “lokalni šerif” određivati ko će radit’ u u privrednom subjektu, kojem upravlja privatno lice.

Dakle, Vi se planirate voditi time da su na određenim pozicijama sposobni, a ne podobni?

Brkić: Naravno. Samo sposobni, a ne podobni. Lukavac danas, što smo i naglasili u svom propagandnom materijalu- Vlada sistem jednog, nazovimo ga familijarnog vladanja…. poznat samo u najruralnijim dijelovima Italije. To je sistem kojim vlada mafija. Tad se potiče samo podobni, poslušni.. sposobni se uništavaju da ne bi bili konkurencija nekom budućem. Mi želimo kontru od toga. Želimo da vlada pamet, sposobnost, da se potiču mladi.

Vaš motiv u tome je?

Brkić: Moj motiv je -što je Bulgari govorio da se islam potiče na pet stubova. Jedan je vjera, čestitost, rad u zajednici i za zajednicu. Mene najviše motivišu: rad u zajednici i za zajednicu. Ja sam i više nego bogat. Moj ponos je sin koji studira na prvom univerzitetu  u svijetu: MIT-u, gdje je dobio punu stipendiju. Prvi bosanac i hercegovac, koji je upisan na ovaj fakultet. Prvu godinu je završio sa 10. On je ponos Bosne i Hercegovine, ponos ovog grada.

I ovaj grad može mladima ponuditi prosperitet?

Svi mladi u Bosni i Hercegovini su poput mog sina. Samo im treba dati priliku… Treba im dati mogućnost da sami sebi izbore mjesto pod suncem. Mi smo svjedoci da najperspektivniji dio mlađe populacije odlazi iz BiH. Zašto? Odlazi i  biva prihvaćen u svim zemljama u koje ode. To su vrijedni, pametni i dobri radnici, koji uvijek uspiju naći bolje radno mjesto od onog na koje ciljano odu. Svi oni odu da se vrate, ali nakon što spoznaju koliko vrijede drugima, ostaju van Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da naša opština raspolaže sa velikim potencijalima, koji se mogu iskoristiti, šta je za Vas prioritet?

Brkić: Uvijek uzimam za primjer Tešanj.  Oni su bili 100 godina ispod Lukavca 90-ih. Danas je Lukavac 100 godina ispod Tešnja. Zašto? Najveće bogatstvo bilo koje sredine su ljudi. Mi umjesto da propagiramo razvoj manjih i srednjih preduzeća, mi ne razvijamo ništa. Imamo industrijsku zonu koju su podobni pojedinci i rodbina zauzeli određene lokacije po cijeni od 8,5 KM po kvadratu, u koju je čak i renta uračunata. 12 godina te parcele stoje prazne, neiskorištene…. služe samo za preprodaju. Dovoljno je biti malo informatički obrazovan da se na geoportalu otvore podaci vezani za te nekretnine i da se vidi tačno ko je posjednik i vlasnik. Vlasnik te dvije nektrenine je brat današnjeg vođe koji vlada Lukavcem. Treba se jednostavno zapitat: Dokle će građani Lukavca podržavati ovaj pogrešan familijarno mafijaški koncept vladanja Općinom?

Možemo reći da aktuelna vlast nije radila puno po pitanju razvoja?

Brkić: Jedna od parola aktuelne vlasti je “Mi nećemo načelnika iz Tuzle da nam dolazi na pos’o”. Mi hoćemo načelnika, koji će dolazit na pos’o. Svi smo svjesni da posljednje četiri godine mi nemamo načelnika… da on ne dolazi na pos’o? Mi hoćemo načelnika, bez obzira odakle on dolazio da radi svoj posao. Ovo su ljudi koji nemaju vizije i želje da bilo šta pokrenu, poduzmu bilo kakav korak koji će voditi ka nečemu novom i ka razvoju. Mislim da građani zaslužuju bolje. Sad imaju priliku da mijenjaju.

Pomenuli smo načelnike, koji je Vaš komentar na ova tri kandidata koji vode utrku za načelničku poziciju? Koliko ih poznajete i kakav je Vaš stav u vezi toga?

Brkić: Dugo sam radio u Općini Lukavac na rukovodećim pozicijima. Dosta dobro poznajem situaciju vezanu za općinu. Smatram da Amir Sejdinović nema kapaciteta da odgovori svemu onom što će od njega tražiti načelnička pozicija. Smatram da je isturen kao osoba koja će bit poslušna. lutka na koncu, a takav ovoj općini ja mislim ne treba. Refika Hankića ne poznajem dovoljno. Ono što sam spoznao iz debate. Bazirao se na ono što najbolje poznaje, a to je obrazovanje i školstvo i ekonomija. Iz toga ne mogu donijeti bilo kakvu ocjenu o njemu. Cijeniti Edina Delića u odnosu na ostale kandidate, mislim da bilo ko razuman nema potrebe. On ima rezultate iza sebe, ima više objavljenih radova nego neki što su pročitali i lista “Dosta je bilo” daje apsolutnu podršku profesoru Deliću. Zajedno snjim i određenim brojem vijećnika koji mogu kreirati politiku da ova općina napreduje. Apsolutno sam siguran da će nakon 3. oktobra Edin Delić pobijediti.

Šta ćete uraditi ako prođete u OV?

Brkić: Ako prođu svi kandidati sa naše liste, nastupat’ ćemo samostalno i podržavati samo one pozitivne projekte koji daju rezultate. Nećemo samo sjediti i dizat ruku, sigurno ćemo svi pred svaku sednicu analizirat materijale koji se nude vijećnicima. Imamo danas slučajeve da kada upitate vijećnika šta se nalazi u materijalu za narednu sedmicu, dobijamo odgovore tipa: Zašto bih ja to čitao kada će mi reći kako ću ja glasat i da li ću podić ili držat spuštenu ruku. Potvrđujem da bi se sve sjednice trebale snimat’ da bi građani imali uvid ko i kako zastupa  njihove stavove. Oni nas i biraju.

Šta biste, za kraj našeg razgovora, poručili građanima?

Poručit’ ću ono što sam poručio u svom obraćanju preko medija.

Brkić: Vaše oružje je olovka, 2. oktobra birajte pametno. Birajte one za koje mislite da mogu promijeniti stvari. Dosta je bilo svega ovog što smo doživjavali za ove godine.

Sponzorisani sadržaj

 

 

Komentari