Trg Slobode Lukavac - Foto: Lukavacki.ba
Trg Slobode Lukavac - Foto: Lukavacki.ba

Danas je u prostorije Općine Lukavac uručena Odluka Općinskog suda kojom se odobrava prinudna naplata potraživanja po presudi u tužbi Vlade Tuzlanskog kantona protiv Općine Lukavac u iznosu od oko 1,7 miliona KM.

U pitanju je potraživanje utrošenih sredstava za izgradnju regionalne deponije smeća, a koju je Općina Lukavac obustavila, a obzirom na to da sredstva povučena za ovu namjenu nisu vraćena uslijedio je sudski proces i presuda koja danas ima svoj konačan epilog.

Na prve dvije sjednice OV Lukavac nije data saglasnost za Sporazum koji je Vlada TK na čelu sa premijerom Gutićem ponudila. Iako je načelnik potpisao Sporazum bez saglasnosti OV Lukavac, zbog neusvajanja Budžeta za tekuću godinu Općina nije u mogućnosti isplatiti obaveze.

“Vjerujem da smo potrišili svo vrijeme za nadmudrivanja, te da je došao trenutak u kome više niko nema opravdanja da vlastite lične, političke ili bilo koje druge interese tumači iznad i izvan interesa šire društvene zajednice. Ovo se jednako odnosi na mene i sve vijećnike u Općinskom vijeću Lukavac. Posljedice blokade računa Općine će biti nesagledive ukoliko ne nađemo rješenje. Osim onih koji su zaslužili da otrpe, posljedice će osjetiti i nedužan narod. Nema plaćanja računa dobavljačima, nema održavanja puteva, nema interventnih mjera, nema finansiranja organizacija, boračkih i sportskih udruženja, vjerskih zajednica. Možda je dobro u cijeloj priči da nema niti finansiranja stranaka, načelnika, vijećnika” napisao je načelnik Edin Delić.

 

Komentari