U Lukavcu je danas počela topla proba pred početak zvanične sezone grijanja. U ovoj općini kasnilo se sa grijanjem stanova građana zbog dugovanja koje JKP „Rad“ Lukavac ima prema JP „Elektroprivreda“ BiH ,odnosno prema Termoelektrani Tuzla. Za sada će bez grijanja biti Dom kulture Lukavac, te dio ulice Patriotskog fronta, zbog radova na sistemu.

Nakon što je JP Rad uputio zahtjev za početak grejne sezone, Elektroprivreda je uputila zahtjev za izmirenje dugovanja u iznosu od 150.000 KM što je neophodno uplatiti kako bi grejna sezona počela u Lukavcu.

Općina Lukavac je osigurala sredstva koja su odmah bila operativna, potpisana je cesija tako da su svi uslovi za početak grejne sezone stvoreni.

„Po pitanju početka sezone grijanja, mi u Lukavcu svake godine pred početak grejne sezone imamo određene probleme. Zvanična sezona počinje sredinom ovom mjeseca ali kad se pojave ovakvi dani kakve smo imali, građani imaju potrebu za grijanjem. Javno komunalno preduzeće RAD je preduzeće koje u Lukavcu servisira ove obaveze. Uobičajeno je da JP RAD podnese Zahtjev za početak sezone grijanja. Tek nakon mog insistiranja, negdje sredinom prošle sedmice, JP RAD je podnio Zahtjev za početak sezone grijanja. Do tog zahtjeva tehnički nije bilo priče o početku grijanja. Po slanju zahtjeva, dobili smo Dopis od Elektroprivrede sa zahtjevom da, zbog velikog dugovanja, JP RAD prema TE Tuzla uplati iznos od nekih 150.000 KM što je minimalno od dugovanja neophodnih da bi se krenulo u sezonu. Mi smo iz Općine osigurali sredstva, ona su bila operativna odmah, samo što sam insistirao da se sredstva uplate direktno TE cesijom a ne JP RAD jer je to preduzeće opterećeno nekim drugim potraživanjima i bilo bi moguće da se opet ne riješi problem. Jučer smo dobili saglasnost iz Komunalnog. Cesiju moraju potpisati tri strane, Općina Lukavac, JP RAD i TE Tuzla. Potpisali smo cesiju i evo danas bi trebalo da se pusti grijanje. Ukoliko ne bi bilo tehničkih problema, u popodnevnim satima bi radijatori trebali biti topli“, kazao je Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić.

Iz JP Rad Lukavac danas su saopštili da je vrelovodni sistem ispitan u cjelosti te da sve spremno za početak sezone grijanja.

“Obavještavamo sve korisnike da smo u završnim pripremama za sezonu grijanja 2018/19. godine. Vrelovodni sistem je ispitan u cjelosti i spremni smo za početak sezone grijanja. Tehnološka proba će početi u toku današnjeg dana 10.10.2018. godine. Toplina će se osjetiti u pojedinim objektima u popodnevnim satima. Dijelovi sistema centralnog grijanja grada Lukavca će se zagrijavati po poroceduri tehnološke probe centralnog grijanja. Podsjećamo korisnike usluge centralnog grijanja da je prema zakonu o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada TK, obaveza Upravitelja zgrade održavanje zajedničkih dijelova instalacija centralnog grijanja, te da se u slučaju potrebe za hitnom intervencijom treba obratit njima.Ukoliko ne bude većih problema tehničke prirode kompletan sistem će bit stabilan u narednih 48 sati”.

Tokom protekle dvije godine priključen je veliki broj stambenih jedinica i objekat crkve na sistem centralnog grijanja, također su završeni veliki radovi na rekonstrukciji i modernizaciji podstanica što će dovesti do efikasnijeg upravljanja podstanicama.

Komentari