Učenicima romske nacionalne manjine sa područja općine Lukavac dodijeljne su stipendije za školsku 2016./2017. godinu u vidu podrške u obrazovanju.

Sredstva za stipendije koja su planirana općinskim budžetom, i namijenjena za nabavku udžbenika i školskog pribora uručili su općinski načelnik Edin Delić i predsjedavajući OV Mehmed Suljić, koji su iskazali zadovoljstvo zbog stipendiranja učenika, jer je po njihovom mišljenju, ulaganje u obrazovanje predstavlja najbolju investiciju.

„Mislim da je Općina Lukavac jedina općina u Bosni i Hercegovini, koja je u budžetu imala posebnu stavku za pomoć romskoj djeci u obrazovanju i najbolji način pomaže ukupnoj civilizacijskoj potrebi Roma, a to je njihova integracija, emancipacija u društvo u kojem se nalazimo. Ovo je najbolji način da konkretnim radom i djelovanjem i određenim akcijama, pomažemo romskoj populaciji. Mi se zahvaljujemo lokalnoj zajednici na čelu sa načelnikom Delićem, na takav odnos prema jednoj zaboravljenoj nacionalnoj manjini kazao je predsjedavajući OV Lukavac Mehmed Suljić.

Dodjelu stipendija prokomentarisao je načelin Delić koji smatra da je ovo značajan stimulans za dalje školovanje djece.

„Danas je dvadesetoro djece dobilo po određenim osnovama određeni vid finansijske podrške. To je značajna podrška i stimulans porodicama da školuju svoju djecu. Ovo je i poruka naše lokalne zajednice da prepoznaje potrebe romske populacije. Ovo predstavlja stimulans romskoj populaciji da afirmira školovanje djece kao nešto bez čega se ne bi smjelo, istakao je načelnik Delić.

Dodijeljena sredstva su u iznosu 3.800 KM, a stipendije je dobilo šest učenika osnovnih škola i dva učenika srednjih škola koji će devet mjeseci primati po 50,00 KM, dok će dva učenika dobiti jednokratne pomoći od po 100,00 KM.

Lukavac.ba

Komentari