Štićenici “Sela mira” Turija i ove godine boravit će tokom ljetnog raspusta u Italiji kod svojih kumova, a zahvaljujući Humanitarnom udruženju “Luciano Lama” koji ovaj projekat uspješno sprovodi već duži niz godina.

Prema riječima direktora Osmana Pozderovića, ovo je 37. put da njihovi štićenici odlaze u Italiju, gdje imaju priliku da se međusobno druže i steknu nova iskustva.

Osman Pozderović, direktor Sela mira Turija

-Za osmnaest godina koliko postojimo i radimo, ovo je 37. put da djeca odavdje idu u Italiju na ljetni raspust. Iz našeg “Sela mira” ove godine ide 29 štićenika, te petero djece iz mjesne zajednice Turija. Imamo velikog uspjeha iz tog razloga što nam se dosada nikada nije desio neki incident na putovanju do Sicilije i nazad. Ovo je jedan jako dobar projekat gdje jedno dijete boravi u jednoj porodici i gdje ima priliku u kratko vremenu naučiti i talijanski jezik, kazao je Pozderović.

Pino Kastelano - HO “Luciano Lama”

Pino Kastelano iz HO “Luciano Lama”, danas je sa svojim saradnicima boravio u posjeti “Selu mira”, Turija dok će u narednim danima, posjetiti i druge domove širom BiH.

-Došli smo da obiđemo djecu i njihove domove, a obilazimo ovom prilikom i cijelu BiH kako bismo se organizovali i pozvali djecu da sa nama odu u Italiju. Inače, u posljednjih 25 godina, koliko ova organizacija postoji, u Italiji je boravilo oko 7.550 djece iz BiH od čega su neki i ostali, ističe Kastelano.

Ukupno trideset i četvero dječeka i djevojčica iz Turije svoj ljetni raspust provest će u Italiji, a među njima su Emrah Radović i Dževad Medinić, koji ovo putovanje iščekuju sa nestrpljenjem. -Ja već nekih jedanaest godina idem u Italiju, a najviše me impresionirala ljepota tog mjesta, odmor i ovo je zaista jedan od boljih raspusta koje djeca mogu imati, kazao je Radović.

-Ovo mi je trineasti put. Tamo je mnogo lijepo, a putujemo u grad Sirakusa gdje idemo na more i obilazimo druga mjesta. Kumovi sve djece su dobri, pružaju nam ljubav i vole nas puno, a za nas pripreme lijep boravak, dodaje Medinić.

Inače, u četvrtak u večernjim satima djeca će otputovati za Italiju zajedno sa štićnicima nekoliko bosanskohercegovačkih domova iz Doboja, Zenice, Sarajeva, Mostara i Banjaluke.

Komentari