Jedan od pet kandidata za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na unutarstranačkim izborima 2015. godine, bio je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Najavljivao je promjene unutar najveće stranke lijevog centra, te je bio uvjeren da će ga na tim izborima podržati članovi koji “više ne žele trpjeti pritiske pojedinaca ili grupa kojima je jasno da je dosadašnje i sadašnje rukovodstvo krivo za strmoglavi pad SDP-a”.

Kakvo je mišljenje imao o stranci, te kako je govorio o tadašnjem protukandidatu, sadašnjem predsjedniku SDP BiH, Nerminu Nikšiću donosimo iz intervjua za Klix.ba.

Smatrate li velikim poduhvatom vođenje jedne od najvećih političkih partija u trenutku kada ona nije u zavidnom položaju?

Smatram i velikim poduhvatom i velikim izazovom. Posebno ukoliko uzmemo u obzir političku i finansijsku dubiozu u kojoj se SDP nalazi. Prosto je nevjerovatno da je SDP od 2010. do 2014. godine imao povećanje prihoda kao nikada prije, a da se sada nalazi u finansijskoj dubiozi. Raščistit ću sa neekonomičnim ponašanjem koje je uzrokom ove dubioze. To su pare svih članova i niti jedan pojedinac nema pravo rasipati ih.

Koga smatrate najjačim protukandidatom na predstojećim stranačkim izborima?

S obzirom da u rukama ima trenutnu poziciju predsjednika i generalnog sekretara, te obilato koristi partijske resurse i strukturu, Nermin Nikšić me mogućim brojem osvojenih glasova najviše ugrožava. Da Nikšić nema te mehanizme u rukama, ne bih ga smatrao protukandidatom koji bi me trebao brinuti.

Zašto ste Vi najbolje rješenje za SDP?

Mojim dolaskom na mjesto predsjednika SDP-a definitivno će se završiti epoha Zlatka Lagumdžije, Nermina Nikšića i njihovih saradnika zbog kojih se SDP danas bori za opstanak. SDP više neće biti partija elitizma i nepotizma!

Na čemu se zasniva Vaša kampanja i koji su Vaši osnovni programski ciljevi? Vjerujete li da je moguća decentralizacija stranaka?

Moja kampanja se zasniva na obećanju daljnje demokratizacije SDP-a BiH. Dokaz za to leži u činjenici da sam zajedno sa nekolicinom članova potpisao prvu inicijativu za uvođenje principa jedan čovjek – jedan glas. Vjerujem u decentralizaciju SDP-a i vjerujem da se ovaj pad može zaustaviti samo angažmanom svih općinskih organizacija SDP-a širom Bosne i Hercegovine.

Danas, kada se nalazi u izbornom štabu Nermina Nikšića, očigledno je da nema problema sa još većom finansijskom dubiozom u stranci, korištenjem partijskih resursa i struktura, stanjem stranke u koju su Lagumdžija, Nikšić i saradnici doveli stranku, nametanjem kolektiviteta, jer šta “jedan član – jedan glas” trebaju da odlučuju kada se u Centrali potpisi mogu krivotvoriti.

Sadržaj preuzet sa Regional.ba

Komentari