Na današnji dan 1943. godine, BiH je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463.

Današnji dan, 25. novembar, obilježava se kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a) održano je 1943. godine u Mrkonjić-Gradu.

Na tom zasjedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na današnji dan, prije 75 godina, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBiH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

Zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Svim Bosancima i Hercegovcima, želimo sretan 25. novembar – Dan državnosti BiH. Neka vam ovo bude lijep i radostan dan i provedite ga svečano sa prijateljima , familijom i sugrađanima”.

Komentari