Kako se očekivalo neposredno nakon izbora, pobjednička stranka u utrci za Skupštinu Tuzlanskog kantona SDP prva je i počela pregovore sa potencijalnim koalicionim partnerima.

Ideja o uspostavi zajedničkog lijevog bloka s ciljem formiranja skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu dovela je do toga da se naprave i prvi dogovori. Poziv prije bilo koga drugog dobile su Naša stranka i Demokratska fronta koje, prema mišljenju Envera Bijedića najbolje odgovaraju političkom usmjerenju i planiranim programskim djelovanjima SDP-a. S njima bi se, kaže Bijedić, sada trebalo ići ka SBB-u i Stranci za BiH.

”Ovo je prvi krug – ono što smo mi po zaključcima KO uradili, da razgovaramo sa dvije programski najbliže opcije pa ćemo u drugom krugu razgovarati sa preostale dvije,” rekao je  Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a.

Poziv dobili, pozivu se i odazvali – Naša stranka i Demokratska fronta spremne su za koaliciju, no pod određenim uslovima. ”DF u skladu sa odlukom KO – jednoglasnom odlukom neće ići u bilo kakve razgovore sa SDA i PDA,” objašnjava Zlatan Begić, predsjednik KO DF-a.

”Prvi princip naše stranke jeste da SDA i PDA ne mogu biti dio skupštinske većine i izvršne vlasti,” poručio je Mirsad Čamdžić, predsjednik RO Naše stranke. Iz SDP-a poručuju kako će razgovarati sa svim strankama koje će činiti novu Skupštinu Tuzlanskog kantona. Međutim, dok bi razgovori s jednima trebali voditi ka, koalicijski tankoj ali skupštinski ipak dovoljnoj većini, s drugima će se navodno razgovarati samo radi reda.

”Mi ćemo obaviti razgovore sa svima, ali prioritetno je bilo da razgovaramo sa DF-om i Našom strankom i da pokušamo da kao blok djelujemo prema SBB-u i SzBiH,”  rekao je Enver Bijedić, te zaključio: ”Mi ćemo naravno obaviti razgovore sa ostalim, ali to su razgovori koji su kurtoazni i koji se moraju obavljati.”

Iako su prvi dogovori već sklopljeni, situacija oko formiranja kantonalne vlasti još uvijek je neizvjesna. Jednako kako su razgovarali sa Našom strankom i Demokratskom frontom, iz SDP-a sada se pripremaju za pregovore sa SBB-om i Strankom za BiH. Međutim, iako bi njihovo priklanjanje koaliciji lijevog građanskog bloka značilo implementaciju danas predstavljenog scenarija, njihovi negativni odgovori uveliko bi promijenili stvari. Ali i očekivanja javnosti.

Komentari