Danas je u Lukavcu održana 41. redovna sjednica Općinskog vijeća koja je praćena burnom raspravnom vijećnika, vrijeđanjima, izvinjenjima i napuštanjem sjednice.

Razmatranje informacije o stanju prirodne nesreće i epidemije enterokolitisa za područje MZ Poljice Donje povučena je sa dnevnog reda i o njoj će se raspravljati na narednoj sjednici.

Nakon dugotrajne rasprave, vijećnici su usvojili i donijeli odluku o izmjenama i dopunama odluke o provođenju prostornog plana Općine Lukavac za period 2015. – 2035.

dsc_0021-small

Usvojen je nacrt zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, a posebnu pažnju današnje sjednice uzela je peta tačka dnevnog reda koja se odnosila na razmatranje prijedloga za dodjelu općinskih priznanja:

– Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o povećanju broja Plaketa

– Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o dodjeli općinskih priznanja

Komisija za odlikovanja i priznanja predložila je Općinskom vijeću da se u 2016. godini dodijeli jedna povelja Općine Lukavac i sedam plaketa od čega dvije plakete pravnim licima, a pet fizičkim.

Nakon pojedničnog izjašnjavanja vijećnika dobijena je potrebna većina i peta tačka dnevnog reda je usvojena sa prijedlozima za povećanjem broja općinskih priznanja i odlikovanja.

dsc_0023-small

Tokom 41. redovne sjednice OV usvojen je zahtjev JP Rad Lukavac za korekciju cijena usluga definisanih programom čistoće javnih površina za 2016. godinu, a vođena je i rasprava oko imenovanja privremenog UO JP Rad Lukavac. Za predsjednika UO odabran je Suljo Suljević, nakon što je prvobitni izbor, Mirsada Arapčić poslala dopis OV u kojem piše da ne želi predsjedavati UO niti biti član UO čiji članovi ne ispunjavaju propisane uslove.

Treba istaći da je tokom sjednice došlo do verbalnog sukoba pojednih članova vijeća, pri čemu su izrečene verbalne uvrede i prijetnje što je rezultiralo kratkotrajnim prekidom sjednice.

Dževdet Osmanbegović, predsjedavajući OV Lukavac pozvao je vijećnike na Svečanu akademiju povodm Dana Općine Lukavac. Akademija će biti održana u Velikoj sali Centra za kulturu u Lukavcu sa početkom u 10 sati, a prije održavanja Svečane akademije biće odata počast i položeno cvijeće na Spomen kosturnici (9:30h) i Centralnom spomen obilježju (9:45h).

 

Komentari