Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler će u petak, 5. juna 2020. godine posjetiti Tuzlu, piše Tuzlainfo.ba

 

Tokom ove posjete, ambasador Sattler će uručiti medicinsku opremu Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, koja uključuje respirator za intenzivnu njegu i anesteziju, te veću količinu zaštitnih odijela i maski.

Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na COVID-19, ukupne vrijednosti 7 miliona eura, kojeg provodi UNDP BiH.

Nakon toga, ambasador Sattler će otvoriti novu zgradu Općinskog suda u Tuzli koja je izgrađena sredstvima Evropske unije. Tom prilikom, ambasador Sattler će kratko posjetiti zgrade Kantonalnog suda i Kantonalnog Tužilaštva u Tuzli, koje su također obnovljene uz pomoć EU.

Ukupna pomoć EU za saniranje zgrada sudova i tužilaštava u cijeloj BiH iznosi 20 miliona eura, s ciljem podrške jačanju vladavine prava u BiH.

Tokom posjete, ambasador Sattler će se sastati i sa predstavnicima vlasti Tuzlanskog kantona i grada Tuzla, kao i posjetiti prostorije Međunarodne komisije za nestale (ICMP) – Identifikacioni projekat Podrinje.

Komentari