Na redakcijski e-mail lokalnog info portala Lukavacki.ba stiglo je saopštenje KO SDP Tuzla u vezi sa MZ Poljice Donje. U nastavku čitaocima prenosimo saopštenje u cjelosti bez izmjene.

KO SDP Tuzla pozvao Kantonalnu upravu civilne zaštite Tuzla da osigura podršku stanovništvu u Lukavcu

Agonija stanovnika Donjeg Poljica nakon masovnog trovanja vodom iz mjesnog vodovoda i prekida vodosnabdjevanja se nastavlja.

Pitku vodu dobija samo manji dio stanovništva, a nakon cisterni koje su uputile općine Gračanica i Tuzla uslijedilo je uvjeravanje odgovornih u Lukavcu da pomoć dalje ne treba. Odogovorni rukovodilac civilne zaštite vrši pritisak na one koji pomažu napaćeni narod, a lokalni mediji koje kontroliše SDA u svojim izvještajima uopšte ne navode da su građani dobili pomoć iz Gračanice i Tuzle, iako su količine i efekti ove pomoći daleko iznad onoga što rade lokalne vlasti u Lukavcu.

Organi Civilne zaštite općine Lukavac ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze u pomoći stanovništvu ugroženom epidemijom i prekidom vodosnabdijevanja. Vladajuće stranke nisu sazvale i održale tematsku sjednicu Općinskog vijeća radi vanrednog stanja u Donjem Poljicu, a očajni građani i dalje traže i očekuju pomoć

KO SDP BiH Tuzla poziva Kantonalnu upravu civilne zaštite Tuzla da odmah preuzme odgovornost, te osigura podršku stanovništvu u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Nepostupanje po odredbama spomenutog zakona ima sva obilježja krivičnog djela, pa će KO SDP Tuzla insistirati na smjenama i odgovornosti onih koji su uskratili pomoć ugroženim.

Zahtijevamo da se na područje Donjeg Poljica upute interventne ekipe Civilne zaštite koje će osim osiguranja pitke vode pružiti i druge vidove pomoći, a u prvom redu zaštiti građane od dalje eskalacije posljedica epidemije i zdravstveno zbrinjavanje ugroženih. Posebno je teško stanje sa siromašnim domaćinstvima koja žive na teže dostupnim lokacijama do kojih ni cisterne nisu u mogućnosti dobaviti vodu.

Građani Bosne i Hercegovine troše godišnje stotine miliona KM na civilnu zaštitu koje nema onda kada je najpotrebnije i u situaciji kada se moglo sa relativno malim naporima učiniti mnogo. SDP pomno prati razvoj situacije, a u svom daljem djelovanju insistirat će na identifikaciji i kažnjavanju odgovornih: kako za nastanak epidemije, tako i posljedice iste i nerad odgovornih organa općine Lukavac i Civilne zaštite.

KO SDP BIH TUZLA

Komentari