Kandidati SDP-a, PDA, SBB-a, Naše stranke i HDZ-a dijelit će ministarske pozicije u ekspertnoj Vladi TK. SDP dobio je četiri ministasrtva, PDA – tri, Naša stranka i SBB po dva, te HDZ jedno.

 

Unutar Vlade mi smo ispoštovali Zakonom predviđene procedure. Premijer je iz SDP-a i četiri ministra će biti iz SDP-a. Ostale stranke su participirale unutar ove većine i imali smo priliku, drugačije od prethodnih sistema da su sve stranke predlagale unutar ministarstava, a mandatar je dao konačnu riječ kada je u pitanju odabir ministara” – kazao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP u Skupštini TK.

Iako je postojala bajka da će SDP-u pripasti deset ministarstva, na kraju su dobili tek četiri i to Ministarstvo obrazovanja i nauke, čiji je kandidat za ministarsku poziciju Elvis Baraković, doktor matematičkih nauka, Ministarstvo finansija čiji je kandidat Vedran Lakić, diplomirani ekonomista, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja vodit će Hamza Bešić, diplomirani pravnik te Vahidin Smajlović, magistar tehničkih nauka, bit će ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

PDA iako prvobitno nije trebala učestvovati u ekspertnoj Vladi, dobila je tri ministarstva. Prije samo nekoliko dana, taj broj trebao je biti pet, no, kako su dobili jedna od ministarstava sa najvišim Budžetskim sredstvima, zadovoljili su se Ministarstvom unutrašnjih poslova za koje je kandidat Midhat Dobrnić, magistar sigurnosti, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak, za koje je kandidat Esad Džidić, diplomirani inženjer tehnologije i Ministarstvo za boračka pitanja čiji je kandidat za ministra Fedahija Ahmetović, magistar razredne nastave.

Što se tiče Ministarstva za boračka pitanja tu smo imali prijedlog kantonalnih saveza boračkih koji su dali prijedlog i taj je prihvaćeni to je taj prijedlog” – kazao je Hadžić.

Od odlučnog “ne” nacionalnim strankama do koalicije upravo sa PDA u TK, Naša stranka još jednom je pogazila data obećanja građanima i svoju dosljednost. Iako su projekcije bile da Naša stranka neće učestvovati u Vladi, do toga da će imati jedno ministarstvo, stvari su se preko noći promijenile. Udobnost ministarskih fotelja, bitnija je od datih riječi građanima i dosljednosti kakvoj je Naša stranka težila. Sada imaju dva kandidata za ministarske pozicije u Vladi TK. Pripalo im je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, koje će voditi Zvjezdan Karadžin, poznat javnosti iz ekspertne Vlade 2014. godine. Drugo ministarstvo koje je dobila Naša stranka jeste Ministarstvo pravosuđa i uprave, koga će voditi Una Haračin, diplomirana pravnica i ujedno jedina žena u novom sastavu Vlade TK.

Kada su izlazili iz Skupštinske većine kojom je predsjedavao Žarko Vujovića, SBB-ovi kadrovi također su rekli da neće biti dio vlasti u novoj Vladi, odnosno da ne žele ministarske pozicije. A bajke, ne bi bile bajke da su istinite. Tako je bilo i ovaj put. SBB-u ipak su pripala ponovo dva ministarstva, ovaj put Ministarstvo za kulturu, sport i mlade čiji je kandidat za ministra Zlatan Muratović, magistar nauka iz oblasti muzičkog obrazovanja, te Ministarstvo privrede, čiji je kandidat za ministra Mevludin Hodžić, diplomirani inženjer mašinstva.

Pa ja mislim da je to prije svega dobro da stranke koje nam daju podršku budu unutar Vlade i izražavam svoje zadovoljstvo da smo postigli dogovor da participiraju u Vladi sa ministarstvima koja su tražili i koja su dobili” – naglasio je predsjednik Kluba SDP u Skupštini TK.

Ministarske fotelje očigledno su garant za stabilnu većinu, koja sada ima 19 zastupnika.

“Naravno da je stabilnija većina ako svi koji su tu imaju svoje predstavnike u Vladi. Drugačiji je proces jer onda svi mogu učestvovati u donošenje odluka Vlade i mogu biti upoznati iz prve ruke o procesima koje radi Vlada što je jako značajno kada je u pitanju povjerenje unutar stranaka u većini” – rekao je Hadžić.

Jedno ministarstvo u ekspertnoj Vladi dobio je i neparlamentarni HDZ. Dugogodišnje prijateljstvo PDA i HDZ-a urodilo je ministarstvom zdravstva koje je PDA  ustupilo HDZ-u. Božo Jurić, doktor medicine, kandidat je za ovo ministarstvo. Iako na Lokalnim izborima Jurić nije uspio zadobiti povjerenje građana i izboriti mandat u Gradskom vijeću Tuzle, zahvaljujući PDA bit će glavni i odgovorni za zdravstvo u Tuzlanskom kantonu. Iako neparlamentarni, ministrom iz reda Hrvata, nova Vlada, ne samo što je ekspertna, nego je i Ustavna, reklo bi se sve ono što prethodna nije bila, a ipak ostvarila suficit u Budžetu.

Ja se ne bavim tim šta je ko rekao, mi imamo prijedlog Vlade i imaće sasvim dovoljnu većinu, imamo i više nego što je potrebno, imamo minimum potrebnih tako da ćemo sutra potvrditi sastav Vlade” – kazao je Slađan Ilić, predsjedavajući Skupštine TK.

Mandatar za sastav Vlade odavno je već poznat, a prije sedam dana i preuzeo je svoj dugoočekivani mandat. Naočigled javnosti ugledni i pošteni profesor Kadrija Hodžić, kandidat za premijera u ekspertnoj Vladi, već je pao pod pritiske pojedinih poslanika u Skupštini TK. Izjave za medije povodom današnjeg sastanka nije htio davati, opravdavajući da je to dogovor sa sastanka. Ipak iza svega stoji Dževad Hadžić koji nije dao zeleno svjetlo za davanje izjava niti premijera niti bilo kojeg kandidata za ministarsku poziciju, iako su mediji izjave čekali skoro dva sata.

Zvanično imenovanje Vlade TK zakazano je za sutra u 10 sati, za kada su i obećane izjave ljudi koji će voditi TK, nadati se, do kraja mandata, odnosno novih Općih izbora u BiH.

Komentari