Mehmed Suljić i Admir Turkić (9. redovna sjednica OV Lukavac)
Mehmed Suljić i Admir Turkić (9. redovna sjednica OV Lukavac)

Okončana je četverodnevna maratonska sjednica Općinskog vijeća Lukavac tokom koje su vijećnici SDA, Stranke za BiH, predstavnici nacionalnih manjina izvršili udar na pravni sistem Općine, suspendovali poslovnik o radu Općinskog vijeća i nezakonito donosili odluke, navedeno je u saopštenju OO SDP Lukavac koje prenosimo u cjelosti.

Građani Lukavca su već imali priliku gledati snimak sa ove devete sjednice, a ista će uskoro biti dostupna i na internetu. Ova sjednica će imati svoj epilog u postupanju sudskih, tužilačkih i inspekcijskih organa, te će sasvim sigurno sporne odluke biti suspendovane, a ključni vinovnici će biti kažnjeni. Rok za zastaru počinjenih krivičnih djela traje duže od mandata onih koji su obećali vijećnicima u Lukavcu da protiv njih neće biti vođen postupak. Osim toga u pravnom sistemu naše države i danas imamo više instanci koje se mogu baviti ovim vidom organiziranog kriminala.

Imenovana skupina vijećnika je neposredno pred sjednicu uputila prijedlog po hitnom postupku za smjenu tek izabranih članova Upravnog odbora Doma zdravlja u Lukavcu i imenovanje privremenih upravnih odbora u JKP Rad Lukavac i Centru za socijalni rad Lukavac. Prijedlog nije sačinjen po zakonu i poslovniku, a posebno eklatantno kršenje zakona je u slučaju smjene i izbora privremenog UO Doma zdravlja Lukavac. Kako bi sakrili višegodišnji kriminal bivšeg direktora i predsjednika SDA dr. Tarika Arapčića i osigurali status i dalje zapošljavanje desetina radnika koje je Arapčić primao bez konkursa i po stranačko-rodbinskoj-jaranskoj vezi, jurišnici su odlučili da članove Upravnog odbora koje su na konkursima utvrdili Ministarstvo zdravstva TK, Općina Lukavac i Dom zdravlja smijene, a da na njihovo mjesto izaberu one koje su predložili SDA i Stranka za BiH. Osim što se za smjenu morao naći zakonski osnov i odgovornost izabranih, u konkretnom slučaju jedini ovlašteni predlagač privremenog UO je načelnik općine Lukavac.

Predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanja Općine Lukavac Admir Turkić, koji obavlja i funkciju potpredsjednika Općinskog vijeća, preuzeo je ovlaštenje načelnika Općine Lukavac i predložio Općinskom vijeću sastav novog privremenog UO Doma zdravlja. Treba imati u vidu da se na spisku zaposlenih bez konkursa nalazi i Zlatan Turkić, sin Admira Turkića.

Predsjedavajući Općinskog vijeća gospodin Mehmed Suljić je od formiranja dnevnog reda, vođenja sjednice, pa konačno do zaključaka cijelu sjednicu vodio protuzakonito i kršeći poslovnik o radu. Iako je u više navrata upozoravan od strane sekretara Vijeća, šefa Službe za opću upravu i načelnika Općine Lukavac da se nisu stekli pravni uslovi da se uopšte raspravlja po prijedlozima SDA i Stranke za BiH sjednicu je vodio jasno stavljajući do znanja da ga nije briga što krši zakon i poslovnik.

SDP ultimativno zahtijeva od načelnika Općine Lukavac da, kao odgovorno lice za zakonitost u Općini, pokrene pravne postupke za poništenje nezakonitih odluka. Posebno zahtijevamo da se pokrene zakonski postupak protiv Mehmeda Suljića i Admira Turkića, kao direktne organizatore ovih aktivnosti. Osim toga zahtijevamo da se dalje utvrdi odgovornost i drugih koji su kršili zakon u ovoj sramnoj epizodi pravnog nasilja.

FOTO/ VIDEO: Završena 9. redovna sjednica OV Lukavac

Ovom prilikom Lukavacki.ba obavještava predsjedavajućeg OV Lukavac, Mehmeda Suljića i vijećnika SDA, Admira Turkića da putem portala Lukavacki.ba imaju priliku dati komentar na navode OO SDP Lukavac.

Komentari