Godinu nakon lokalnih izbora, Edin Delić, načelnik Općine Lukavac, mogao bi biti smijenjen.

Općinski odbor SDA Lukavac, koji ima većinu u Općinskom vijeću Lukavac, na proširenoj sjednici IO koja se održala u srijedu, donio je odluku o pokretanju incijative za opoziv načelnika Delića.

-Mi smo imali sjednicu u proširenom sastavu prilikom čega smo jednoglasno donijeli odluku o pokretanju inicijative za opoziv načelnika. Odluka će se proslijediti Općinskom odboru SDA, a ako Općinski odbor potvrdi odluku onda se ide u proceduru, jer odluka općinskog odbora je konačna, kazao je za Lukavacki.ba Tarik Arapčić, predsjednik OO SDA Lukavac.

Tarik Arapčić (SDA)

Arapčić je u razgovoru za Lukavacki.ba istakao da je mnogo razloga za pokretanje opoziva.

-Mnogo je razloga za pokretanje inicijative, a to je nepoštivanje odluka OV,  donšenje budžeta, samostalno donošenje i nametanje budžeta, formiranje paralelnih institucija u mjesnim zajednicama što je prevršilo sve mjere, ističe Tarik Arapčić, predsjednik OO SDA Lukavac.

Načelnik Delić, nije iznenađen odlukom SDA, koja se prema njegovom mišljenu konstatno bavila opstrukcijama i pripremom opoziva.

Načelnik općine Lukavac Edin Delić u kabinetu - Foto: Lukavacki.ba
Načelnik općine Lukavac Edin Delić u kabinetu – Foto: Lukavacki.ba

-To je očekivana odluka, koja je donešna proglašenjem izbora. Jednostavno SDA nije prihvatila rezulate izbora i proteklo vrijeme bavili su se opstrukcijama i pripremom opoziva. Ova odluka nije slučajnost, SDA slabi na svim poljima i svim frontovima i ovo je spašavanje broda koji očigledno tone. Ja sam potpuno spreman i opredijeljen da istrajem u ovoj bici, dakle potpuno sam ubijeđen da sam bio u pravu od prvog dana. Moja ruka prema SDA je bila pružena od samog početka, ali to nije dalo nikakav vid saradnje i meni je čast da me Mirsad Kukić i ta ekipa pozove na opoziv, jer su to ljudi su doveli kanton i zemlju u situaciju takvu da smo na ivici ekonomskog kolapsa, sukoba i konflikta, kazao je Delić i dodao će u slučaju opoziva ponovo biti kandidat.

-Čak i ako dođe do opoziva, ja ću ponovo biti kandidat za načelnika. Dakle, ako pet puta bude opoziv, ja ću pet puta biti kandidat i jednostavno neću iznevjeriti povjerenje građana. Ovdje se spremaju izborne prevare, manipulacije, komisije koje će lažirati rezultate, ali mi ćemo se boriti protiv toga u cilju da opravdamo volju građana, istakao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Delić smatra da ga SDA želi smijeniti jer je, kako kaže, počeo raskrinkavati klupko kriminala i korupcije koja se vezuje za pojedine istaknute članove SDA.

-Potpuno smo eliminisali sve vidove koruptivnog ponašanja u administraciji. Vjerovatno je problem nekih istraga koje će uslijediti poslije ovih stvari. Pokazalo se da je bilo nezakonitih postupaka. Građani Lukavaca već 15 godina nisu u mogućnosti da piju vlastitu vodu sa izvora Toplice, koju općina Lukavac prodaje općini Tuzla, kaže Delić.

U SDA, ipak, svoju odluku smatraju logičnom nakon što je načelnik Delić sam proglasio budžet bez saglasnosti Općinskog vijeća. Tvrde da Delić koči razvoj općine, a njegovu prvu godinu mandata ocjenjuju katastrofalnom.

Ermin Jusufović, predsjednik Kluba SDA u OV Lukavac
Ermin Jusufović, predsjednik Kluba SDA u OV Lukavac

-Smatramo da Edin Delić nije opravdao povjerenje građana, da ga je poprilično diskreditovao svojim neradom. Mislim da u ovom trenutku nema drugog rješenje već ponuditi to građanima Lukavca na izjašnjavanje, kazao je Ermin Jusufović, predsjednik Kluba SDA u OV Lukavac.

Lukavačka SDA dobila je podršku KO SDA, čiji su predsjednici Tarik Arapčić i Mirsad Kukić na lokalnim izborima bili na suprostavljenim stranama.

-Više vidim u ovome izraz neke nemoći. Stranka koja se cjepa po svim šavovima, dok se na našim granicama uvode povjereništva, u Tuzli i Gračanici, smatra Delić.

Konačna odluka o sprovođenju Odluke o pokretanju inicijative za opoziv načelnika općine Lukavac očekuje se sredinom naredne sedmice.

Komentari