Konferencija za medije OO SDA Lukavac

Povodom Inicijative za pokretanje postupka opoziva načelnika Općine Lukavac Edina Delića koju je Općinsko vijeće podržalo na 15. redovnoj sjednici OV Lukavac,  održana je konferencija za medije OO SDA Lukavac na kojoj se prisutnim medijima obratio Tarik Arapčić, predsjednik općinske organizacije.

Prema riječima Tarika Arapčića, Stranka demokratska akcije je prije pola godine donijela Odluku o pokretanju inicijative za opoziv načelnika, što su svi stranački organi jednoglasno podržali, a glavni razlog pokretanja inicijative jeste nemogućnost saradnje i komunikacije sa aktuelnim načelnikom Edinom Delićem.

-Mi smo odmah nakon izbora 2016. godine pokušali, s našim koalicionim partnerima uspostaviti komunikaciju sa načelnikom, koji je izabran kao nezavisan kandidat kojeg su podržale tri političke partije. Zajedno sa Strankom za BiH pokušali smo uspostaviti jedan ambijent kako bi zajednički radili, ali ispostavilo se da bismo mi trebali biti samo neki mahači, odnosno da mi podržavamo sve ono što načelnik predloži. Mi smo se odmah u startu razišli, po pitanju predsjedavajućeg OV Lukavac, nakon čega su počeli glavni problemi. SDP je organizovao nekoliko skupova, gdje je između ostalog, osobe koji su glasali za predsjedavajućeg Suljića, proglasili fašistima, nakon čega je počela hajka na SDA. Mi smo to pokušali smiriti, da izbjegnemo dalje nesuglasice, ali problemi su se nastavili, što se posebno se razvilo na usvajanju budžeta za 2017. godinu, rekao je Tarik Arapčić, predsjednik OO SDA Lukavac.

Tarik Arapčić - predsjednik OO SAD Lukavac
Tarik Arapčić – predsjednik OO SAD Lukavac

Arapčić je istakao da je Općina Lukavac jedina općina u BiH koja nije imala priliku raspravljati o budžetu za proteklu godinu.

-Ja mislim da smo mi jedina općina u ovoj državi koja nije imala priliku da raspravlja o budžetu za 2017. godinu. U 2016. godini ponuđen je budžet, kojeg OV nije prihvatilo te je predložena Oluka o privremenom finansiranju. Više se taj budžet, a obaveza načelnika je bila da se pojavi, nije pojavio kao prijedlog OV Lukavac. Načelnik je proglasio budžet i radio po tom budžetu, a nakon toga, dva puta nisu usvojeni izvještaji o realizaciji  budžeta. Načelnik je dva puta predlagao rebalans budžeta koji nije podržan, nakon čega on sam proglašava rebalans budžeta, što praktično znači da svim onim čime općina raspolaže, zapravo raspolaže načelnik Delić, što mi nismo mogli prihvatiti, rekao je Tarik Arapčić.

Posebnu pažnju privlačni način finansiranja referenduma, uzimajući u obzir da Općina Lukavac nije usvojila Budžet za 2018. godinu, predsjednik OO SDA Lukavac, Tarik Arapčić ponudio je nekoliko načina realizacije opoziva i referenduma.

-Općina Banovići, prije nekoliko godina je sprovela referendum sa 19.000 KM. Trenutno u budžetu ima oko 16.000 budžetu. Od 16.000, tri nisu sporne dok su ostatak rezerve što mora načelnik potpisati, što mi iskreno sumnjamo. Također, sa druge strane mi nudimo načelniku nudimo da sutra ponudi budžet, da raspravljamo i da usvojimo budžet nakon čega on mora planirati sredstva na osnovu usvojene odluke, kazao je Tarik Arapčić novinarima.

Na kraju, predsjednik OO SDA Lukavac, Tarik Arapčić je potvrdio da su u SDA mišljenja da je došlo vrijeme da načelnik Edin Delić odstupi sa funkcije te da će SDA podržati bilo kojeg  izabranog načelnika osim aktuelnog i još jednog kandidata  koji se spominje.

-Što se tiče njega, (op.a Edin Delić) naše podrške nema, iz sto razloga koje mi imamo, mimo ovog što smo rekli. Ja prvo mislim da će opoziv proći i da će biti izabran novi načelnik, a SDA će podržati bilo kojeg izabranog načelnika, osim njega (op.a Edin Delić) i još jednog kandidata iz SDP-a čije se ime spominje.

Komentari