Danas je OO SDA Lukavac održao konferenciju za medije povodom teških primjedbi načelnika Delića i opozicije iznesenih na dvodnevnoj 2. redovnoj sjednici OV Lukavac na kojoj se nije usvojio prijedlog budžeta Opštine Lukavac i na kojoj nije prihvaćen protokol o načinu međusobnih obaveza između Vlade TK-a i Opštine Lukavac.

Prema riječima Tarika Arapčića, predsjednika OO SDA Lukavac, načelnik Delić nije ispoštovao prvobitni dogovor od prije nekoliko dana, kojem je prisustvovao i Refik Hankić, a kojim su suprotstavljene strane u ovom čitavom “slučaju” zajednički utvrdili da zbog kratkog vremenskog perioda usaglašavanja oko nacrta budžeta, ipak trebalo da se usvoji plan o privremenom finansiranju.

“To se poslije nije ispoštovalo i sjednica se odvijala kako se odvijala. Ja međutim želim da istaknem nešto drugo, a to je da ovdje vlada mišljenje da načelnik ne vodi opštinu, nego da je vodi njegov savjetnik, a da je načelnik preopterećen nekim drugim stvarima, počev od fakulteta na kojem predaje itd”- rekao je Arapčić.

Ermin Jusufović, predsjednik kluba SDA u OV Lukavac, nam je potvrdio da se sa razmatranjem budžeta započelo kasno, svega desetak dana i da je nakon četiri izmjene ovo bilo teško u kratkom roku dovesti u balans.

“SDA ima zamjerke za budžetsko zaduženje koje je planirano za osam godina. Taj period nije u interesu građana Opštine Lukavac i ostavljamo mogućnost saradnje i da se ide u kreditno zaduženje na četiri godine, odnosno koliko iznosi mandat Delića. Također, niti sama struktura kredita nije prihvatljiva za građane Lukavca, pa samim time ni za SDA, posebno zbog samog anuiteta, odnosno bankovne garancije JP “Rad” koja ne ulazi u bilanse, a koju Opština uplaćuje umjesto preduzeću, na ime kredita JP “Rad”.

Kada je  u pitanju ovaj komercijalni kredit, on na osam godina iznosi 962.000 KM u prvoj godini, s tim da prve godine radi o “grejs periodu”. Što po automatizmu znači da građani Lukavca u narednih osam godina neće moći podići više od miliona maraka kredita.

Jusufović i Arapčić su također naglasili da su planirana sredstva od 400.000 KM nedovoljna za potrebe infrastrukture svih mjesnih zajednica, te da je to neophodno povećati. Na upit da li su zadovoljni radom novoizabranog predsjednika OV Mehmeda Suljića, rečeno je da postoje “pozitivne manjkavosti” u radu, ali da se nadaju da će to biti ispravljeno. Suljiću je data podršku uz naglašavanje njegovog prethodnog rada na federalnom nivou.

Komentari