Danas je u prostorijama Općinske organizacije SBiH Lukavac održana konferencija za medije, a prisutnim medijima na raspolaganju su bili Mihad Sakić, Refik Hankić i Dževdet Osmanbegović.

Novinarima se se obratio predsjednik  OO SBiH Lukavac i poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Refik Hankić koji je govorio o vještoj manipulaciji medijskog prostora u proteklih deset mjeseci zakulisnim metodama i zloupotrebom medijskog prostora koje otežava ionako složeno stanje političkih prilika u općini Lukavac.

Obraćanje na press koneferenciji prenosimo u cjelosti:

Mjesec septembar u Lukavcu se obilježava kao vjesnik slobode, mira, ljubavi i tolerancije. Nažalost, društveno-politička situacija u Lukavcu septembra 2017. godine se razlikuje od mnogih prethodnih.

Nesumnjivo je da su takvom stanju dobar pečat dali i pojedinci iz izvršne, kao i predstavničke vlasti (vijećnici: Mahovkić Adem, Mahovkić Jakub, Ibrakić Hasan, Hodžić Hajrudin i Brkić Sulejman). Glavni nosilac širenja, pridobijanja i podsticanja određenih, agitpropovskih ideja, spram svih alternativnih političkih opcija u lukavačkoj komuni jeste načelnik općine i predsjednik SDP-a Lukavac, Edin Delić.

Ovaj “vješti” manipulator medijskog prostora u proteklih deset mjeseci zakulisnim metodama i zloupotrebom medijskog prostora otežava ionako složeno stanje političkih prilika u općini Lukavac. Na ruku mu svakako idu određeni “mediji”.

Radi se naravno o mediju “LTK-Info” preko koga se u svakodnevnom obraćanju javnosti koristi sva raspoloživa sredstva za agitaciju, kao što su: laži, klevete, sofizme, izvrnute teze i druga totalitarna medijska aparatura. Cilj ovakvog načina informisanja javnosti jeste prikrivanje pravog stanja prilika u općini Lukavac. Od načelnika Delića se želi napraviti žrtva, čije pozicije svakodnevno “tamo neko” želi preuzeti. Sasvim normalno da u vrijeme političkog pluralizma, kroz sistem demokratskih procesa slijede promjene, te da nijednom pojedincu pozicije nisu apsolutno zagarantovane.

Gore pomenuti medij bi trebao da informiše javnost šta je “neovisni naćelnik” uradio od predizbornih obećanja

  • kada će da bude neovisni načelnik, načelnik građana koji su ga izabrali a ne “ovisni”načelnik SDP-a
  • kad će poćeti da rješava problem ekologije “DA LUKAVAC PRODIŠE”
  • kada će početi da rješava problem pasa lutalica
  • kada će početi da čisti jezero Modrac i još puno toga što je “ovisni načelnik”SDP obećao

I umjesto da radi na ispunjenju predizbornih obećanja  za načelnika nepovoljni i negativni komentari i kritike  na njegovoj službenoj Facebook stranici odmah se brišu, a kako se ne bi stekao pogrešan dojam ili mišljenje o njemu. Svjedoci smo i obračuna sa nekim portalima sa područja naše općine, kao i kritika na račun rada i pisanja istih što u potpunosti potvrđuje našu tezu o pokušaju apsolutne kontrole medijskog prostora na području općine Lukavac.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva javnost da podrži slobodno, otvoreno i civilizovano medijsko djelovanje a nikako da mediji budu u službi nezasitih pojedinaca, kojima je vlast isključivo sredstvo za ostvarenje bolesnih političko-interesnih ambicija. Ovom prilikom podsjećamo građane na čuvenu krilaticu iz vremena najvećeg svjetskog haosa, “više puta izrečena laž postaje istina”. Nažalost, ovu floskulu koristi “načelnikov medij ”.

Zato založimo se za slobodu medija koji će biti stimulans stvaranju zdrave i pozitivne atmosfere, a ne instrument za manipulacije, laži i dezavuisanje stanovništva na području općine Lukavac.

Medijim se obratio i Mihad Sakić, vijećnik OV Lukavac, koji je govorio o odgovoru na vijećničko pitanje o utrošenim sredstvima u iznosu od 1.700.000 KM koja su utrošena za određene radove i troškove izmirenja kamata:

Opširnije u video prilogu:

Komentari