Izbori 2016. su završeni i dok politčke partije, stranke i subjekti čekaju zvaničnu potvrdu izbornih rezultata Centralne izborne komisije BiH, čuju se prvi utisci i ocjene izbornih rezultata.

Stranka “utemeljitelja” Dnevnog avaza i medijskog magnata Fahrudina Radončića – SBB BiH uspjela je zadržati svoje glasačko tijelo na lokalnom lukavačkom nivou i ponovno će sa tri predstavnika, uz dodatnog predstavnika nacionalnih manjina Ramiza Frljanovića, činiti značajnu ulogu u novoformiranom OV Lukavac. U odnosu na prethodne lokalne izbore drastično su izmijenili listu kandidata, ali su uspjeli dobiti 1725 glasova, odnosno 8,5 procenata. Jasminka Memić je kao nosilac liste osvojila 472 glasa, Amela Krnjić 470, dok je Pašan Murselović sa 390 glasova osigurao ulazak u OV Lukavac. Iako su u izbore ušli u koaliciji sa SDA i trebali su osigurati izbor zajedničkog kandidata Amira Sejdinovića na mjesto načelnika Lukavca, podaci sa izbornih mjesta gdje je SBB BIH ostvario dobre rezultate pokazuju da glasači nisu ispoštovali predizborni dogovor.

O rezultatima lokalnih izbora, formiranju OV Lukavac i ulozi OO SBB BiH u narednom mandatu razgovarali smo sa Jasminkom Memić:

“Savez za bolju budućnost BiH osvojio je tri vijećnička mandata, te će naš klub činiti Amela Krnjić, Pašan Murselović i ja, koja sam bila nosilac liste za Općinsko vijeće Lukavac. Iz reda nacionalnih manjina mandat je dobio i naš vijećnik Ramiz Frljanović. Rezultatom smo relativno zadovoljni jer smo imali manji broj glasova nego na proteklim izborima ali smo zadržali broj vijećnika i povećali ga za vijećnika iz reda nacionalnih manjina. Klub će u narednom mandatu raditi na ispunjavanju svega što smo tokom kampanje najavljivali. Planiramo biti proaktivni kreatori pozitivnih procesa koji će unaprijediti život u našoj lokalnoj zajednici, te biti inicijatori i partneri izvršnoj vlasti u svim aktivnostima koje će biti zasnovane na ekološkom i ekonomskom lokalpatriotizmu“, izjavila je Jasminka Memić, vijećnica u Općinskom vijeću Lukavac.

U odnosu na izbore od prije četiri godine osvojeno je nešto manje glasova – 2002, u procentima 9,82 ali sa tri mandata koliko imaju i u novom sazivu.

Upoređujući statističke podatke iz pojedinih biračkih odbora unutar Saveza i poraz zajedničkog kandidata Sejdinovića, čekamo da vidimo da li je SBB BiH na lokalnom nivou pristao biti ili ne  produžena ruka SDA u novom sazivu OV Lukavac, ili ćemo prisustvovati novom “prebjegu” u stranku “vladajućih”.

Izbori 2013.

1 SUBAŠIĆ DAMIR 4 445 22.23
2 JUSUFOVIĆ INDIRA 14 380 18.98
3 OSMANOVIĆ MUSTAFA 27 365 18.23

Izbori 2016.

1 JASMINKA MEMIĆ 1 472 27,36
2 AMELA KRNJIĆ 6 470 27,25
3 PAŠAN MURSELOVIĆ 14 390 22,61

Komentari