Kako se pobrinuti za optimalne uvjete rada opreme na hladnoći?

Zimsko doba godine postavlja pred fotografa specifične zahtjeve. Kiša, snijeg i hladnoća neprijatelji su elektronskih uređaja kakve danas nosimo sa sobom, a ovdje prije svega mislimo na fotoaparate. Svaki bi im se fotograf koji želi uspješne fotografije trebao prilagoditi. Tema ovih savjeta nije kako se zaštiti od hladnoće, tema je kako se pobrinuti za optimalne uvjete rada opreme.

Ponesite filtre

Za vedrih zimskih dana, pogotovo ako ste visoko u planinama, znatno je povećan intenzitet UV zračenja stoga se priliko fotografiranja preporuča upotreba UV filtra. Odlična zamjena je polarizacijski filtar, pogotovo kad uzmemo u obzir da snijeg i led obiluju polariziranim refleksijama. Pripazite: kako bi zaštitili oči sunčane naočale su neophodne kad provodite vrijeme na snijegu obasjanom suncem. Ako kod snimanja koristite polarizacijski filtar svakako pripazite da naočale nemaju polarizirana stakla.

Ponesite foliju za pakiranje namirnica

Pavine? Najmanji problem, aparat je lako zaštiti najlonskom vrećicom koja ima otvor za objektiv ili još bolje tankom prozirnom smoprijanjajućom folijom koju koristimo za pakovanje namirnica. Na objektiv postavimo sjenilo i ako ga ne okrenemo direktno u smjeru iz kojeg dolazi snijeg neće biti problema. Ako je vjetar jak i nosi snijeg na sve strane UV filtar na objektivu dat će nam dodatno osiguranje. Vrhunski profesionalni aparati su zaštićeni od vremenskih nepogoda, ako imate takvog zaboravite folije i vrećice.

Ponesite dovoljno rezervnih baterija

Električna se energija unutar baterije pohranjuje u hemijskom obliku, sve hemijske reakcije se usporavaju padom temperature, otprilike dvostruko za svakih 10 stupnjeva. Već na 0 celzijusevih stupnjeva možete očekivati pad kapaciteta na otprilike 7 % njegove deklarirane vrijednosti. Na – 10 kapacitet je oko 60%, na – 20 je više nego prepolovljen dok na – 30 jedva da možete računati na trećinu kapaciteta. Uzmete li u obzir povećanje opterećenja baterije zbog toga što pri niskim temperaturama svi pokretni dijelovi aparata pružaju veći otpor (zatvarač, ogledalo kod SLR aparata, automatsko izoštravanje) jasno je da pri niskim temperaturama morate imati dobru količinu rezervnih baterija. Često ćete naći savjete kako baterije trebate držati na toplom, u nekom unutrašnjem džepu. Od toga je zaista malo koristi jer će se za vrijeme potrebno da je promijenite baterija već ohladiti. Osim toga trebali biste je držati blizu tijela, ako je između baterije i topline vašeg tijela 4 sloja tkanine, a između nje i hladnoće samo debljina jakne možete biti sigurni da će kroz nekoliko sati njezina temperatura biti bliža temperaturi zraka nego našoj tjelesnoj temperaturi. Dobro su rješenje tzv. “battery pack” dodaci. To su spremnici za baterije koji se dodaju na kućište aparata, kako u njih stane više baterija nego u sam aparat na raspolaganju nam stoji veći kapacitet što znači duži i pouzdaniji rad.

Za snimanje u zaista ekstremnim uvjetima koriste se setovi baterija koje nosimo neposredno uz tijelo, a napajanje je izvedeno kablom koji vodi do aparata. Ako koristite digitalni fotoaparat ozbiljno razmislite o ovome rješenju.

Komentari