Načelnik općine Lukavac, Edin Delić sastao se sa savjetnikom za ekonomske odnose mađarske ambasade u BiH, Peterom  Hetei. Na sastanku je razgovarano o potencijalnim ekonomskim projektima, te unaprijeđenju saradnje sa ovom općinom.

-Ja se nadam da ćemo u budućnosti naći jedan projekat gdje bi mogle učestvovati mađarske firme, te da zajedno sarađujemo na takvim projektima, kazao je Hetei.

Načelnik Delić izrazio je svoje zadovoljstvo posjetom, te dodao kako postoji veliki potencijal za međusobnu saradnju.

Veliki su potencijali za našu međusobnu saradnju bilo da se radi o saradnji finansiranih iz EU fondova ili projektima koje ćemo realizirati iz naših kapaciteta ili kompanija i firmi iz Mađarske. Mađarska je zemlja koja se u proteklom periodu razvila u značajnu ekonomsku i naučnu silu i mi želimo kao jedna mala zajednica doprinijeti zbližavanju i realizaciji zajedničkih interesa naša dva naroda. Naš primarni cilj je da se općina Lukavac izdvoji u tom smislu i da na karti u mađarskoj ambasadi bude označena kao tačka sa kojom oni najbolje sarađuju u BiH, dodao je Delić.

Obzirom na spremnost obje strane za buduću saradnju, dogovoreno je da se u narednom periodu upriliči još jedan sastanak kako bi se krenulo u razradu nekoliko projektnih ideja.

Dogovorili smo se da se nađemo na jednom mnogo kvalitetnijem sastanku i da krenemo u razradu nekoliko projektnih ideja koje bi mogle eventualno praviti za ovaj naredni period. Ono što je važna karika jeste da će ova saradnja koju već imamo tek će dobiti svoje najveće moguće dimenzije ako ostvarimo saradnju sa općinama i Vladom TK. U tom smislu ćemo pokušati sa nekoliko ideja okupiti i ove faktore kako bismo ostvarili što bolje rezultate, poručio je načelnik Edin Delić.

 

 

 

Komentari