Općina Lukavac
Općina Lukavac

U subotu, 11.07.2020. godine potvrđeni su pozitivni nalazi, odnosno identificirano je prisustvo virusa Covid-19 kod jednog od službenika Općine Lukavac. U toku su analiza i pravljenje spiska svih osoba koje su bile potencijalno u kontaktu sa zaraženim. Svi za koje postoji osnovana sumnja da su mogli biti u prvom kontaktu su zadržani kod kuće, a općinske službe usko sarađuju sa Higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja, te se sve dalje mjere provode po instrukcijama epidemiologa. Zaražena osoba nije imala kontakte sa građanima, jer ne radi na poslovima koji mogu značiti veću izloženost i najvjerovatnije se radi o infekciji koja ne potiče iz radnih prostora Općine. S tim u vezi građani koji su proteklih dana dolazili u Općinu nemaju razloga za posebnu zabrinutost, a sve osobe koje su imale kontakt su već popisane i upućene na testiranje.

U ponedjeljak, 13.07.2020. godine izvršit će se testiranje osoba sa spiska potencijalnih kontakata zaraženih, a do potpunog zaokruživanja ovog klastera svi potencijalno zaraženi će biti izolovani i neće dolaziti u zgradu Općine.

U nedjelju 12.07.2020. godine provedena je detaljna dezinfekcija zgrade Općine Lukavac, a do daljnjeg u zgradi općinske uprave uvest će se poseban režim sa strogom kontrolom ulaska i izlaska, te provođenjem mjera lične i kolektivne zaštite sa posebnim akcentom na korištenje zaštitnih sredstava, održavanje rastojanja i zabrane bilo kakvog fizičkog kontakta. Prema procjeni pomoćnika Općinskog načelnika nivo i obim aktivnosti svest će se samo na one kojim se neće dodatno ugroziti higijensko-epidemiološko stanje, a ulazak u zgradu će se reducirati samo na nužne slučajeve.

Molimo građane da svoje zahtjeve i potrebe prema Općini Lukavac reduciraju, a posebno iz razloga što je ponedjeljak tradicionalno dan enormnog opterećenja zahtjevima.

Prema procjenama sasvim je moguće da nije došlo do širenja zaraze u Općini, jer je zaraženo lice imalo tek manji broj kontakata sa drugim osobama u kritičnom periodu, ali je neophodno testovima prvih kontakata utvrditi tačnost ovakve pretpostavke i poduzeti dalje mjere u skladu sa rezultatima.

Imajući u vidu činjenicu da se na rezultate čeka po nekoliko dana, moguće je da do konačnih rezultata Općina Lukavac svede sve svoje aktivnosti na apsolutno nužni minimum.

Komentari