OO SDP BiH Lukavac oglasio se saopštenjem za javnost povodom proteklih istupa načelnika Edina Delića u vezi sa najavom 34. redovne sjednice Općinkog vijeća Lukavac koja je zakazana za 18. februar.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Posljednjih dana svjedoci smo frenetičnih plasiranja saopštenja načelnika općine u kojima iznosi svoja viđenja, analize, kritike ali i “rješenja i istine” koja su samo po njegovoj mjeri i volji, pri čemu, se po ko zna koji put pokušava predstvaiti kao žrtva tuđih politika a da pri tome ne uviđa vlastite greške i greške politike koju on zastupa. Stoga smo dužni javnosti pojasniti nekoliko činjenica o svemu navedenom u saopšenjima načelnika općine Lukavac.

Povodom najave načelnika da će naredna sjednica OV biti burna jer će se na njoj naći određene tačke dnevnog reda, podsjećamo da mi ne pamtimo ni jednu sjednicu, od početka mandata ovog saziva OV, da nije bila burna pa nas čudi najava da će ova sjednica biti nešto posebno, pogotovo ako se uzme u obzir da je se o delegiranim tačkama koje treba da izazovu “buru” i ranije raspravljalo.

Specifičan je način razmišljanja gospodina načelnika da pored već postojećeg JKP RAD Lukavac, koje u obavljanju svoje djelatnosti ima snabdjevanje pitkom vodom i odvođenje i prečišćavanje oborinskih voda i kanalizacije, želi da formira novo preduzeće sa još jednom novom kompletnom upravnom, rukovodećom i tehničkom strukturom nove firme.
Zašto, neka građani prosude.

Riješavanje problema snabdjevanja pitkom vodom aktuelno je godinama, a posljednje četiri uglavnom je rješavano i još uvijek je iz kanistera, a industrijska voda i dalje služi i naplaćuje se kao “pitka”. Svjedoci smo da sve ono što je bilo u zakonskim okvirima i statutom propisanim obavezama SDP podržavao i grčevito se borio kroz rad u OV Lukavac.

Nerazumljiv je stav načelnika i njegove stranke o interesima građana i države BiH, na koji se često pozivaju, i njihovih koalicionih partnera a da pri tome ne slušaju i ne vide ocjene istih tih građana o radu npr. Vlade kantona Sarajevo da je najbolja u posljednje dvije decenije. Ipak sve navedeno niste čuli ni vidjeli kao interes građana te ste istu srušili.

Što se tiče budžeta općine Lukavac, SDP nije podržao isti, jer je jedina partija koja nije pozvana na konsultacije od strane predlagača, niti je uvaženo pravo na podnošenje amandmana, koji su između ostalog se odnosili i na riješavanje problema snabdjevanja pitkom vodom, proistekli iz javne rasprave sa građanima.

Izjave o Vašem rušenju, saradnji i pristupu svim političkim partijama jednako su vrlo brzo dokazane. Izlaskom iz SDP-a Vi i vaša najnovija politička stranka ste na svim nivoima u BiH ušli u koaliciju sa svim tim istim koji su Vas uvijek rušili, a ne SDP čiju ste ideju izdali, baš kao i svih onih koji su vas 2016.godine podržali.

SDP podržava svaki vid borbe protiv kršenja Zakona, kao i Vaše najave borbe svim zakonom dozvoljenim sredstvima kako volite često naglašaviti. O toj borbi pričate od početka mandata a kakve rezultate imamo?
I dalje su nezakoniti Upravni odbori, Nadzorni odbori, menadžmenti JZU Dom zdravlja Lukavac, JKP RAD Lukavac idr. Što dovoljno govori o toj borbi.

Slažemo se da OV Lukavac nema pravo zaduživati se za dodatna milionska sredstva, ali nije nam jasno šta znači Vaše “MORA PODRŽATI” nešto, što je očito samo po Vašoj mjeri.

Na kraju, poređenje Vas i gradonačelnika Zenice gospodina Kasumovića nema nikakve sličnosti, osim tzv. kohabitacije. Vi ste izabrani na poziciju načelnika nakon što ste prethodno kandidovani od strane političkih partija SDP,DF i SDU, a gospodin Kasumović je izabran kao samostalan kandidat.
SDA je ista i u Zenici i u Lukavcu, kao i bilo gdje u BiH, a Vaša stranka je u koaliciji upravo sa tom i takvom SDA kojoj često “zamjerate” kao i sa SBB-om i DF-om, dok gradonačelnik Zenice to nije.
Zato povlačenje paralele i poređenje između vas dvojice nema nikakvo uporište i predstavlja ispraznu demagogiju.

Komentari