OV Lukavac Foto: SDP Lukavac

Saopćenjem za javnost obratio se Kluba vijećnika/ca OO SDP BiH Lukavac, povodom posljednje sjednice Općinskog vijeća Lukavac za saziv 2012 – 2016. U nastavku saopćenje prenosimo u cjelosti bez izmjene:

Predizborna drama u Lukavcu: Verbalni napadi, prijetnje, kršenje Statuta i zakona na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Lukavac

Kraj vladavine SDA protiče u svjetlu i na način kako su se ponašali oni koji uvijek čine većinu u općinskom vijeću. Tok pripreme i vođenja zadnje 41. sjednice Općinskog vijeća u aktuelnom sazivu dobio je dramatičan i tragikomičan tok. Vijećnik SDA i sekretar opšinske organzacije SDA gospodin Tahir Begić se posebno istakao na ovoj sjednici upućujući prijetnje neistomišljenicima da zbog svog ponašanja više neće biti vijećnici, a što implicira izborni inženjering na koga se itekako planiraju osloniti ubuduće. Kulminacija nasilništva je fizička prijetnja vijećniku SDU gospodinu Kenanu Omerdiću, nakon koje je on napustio sjednicu Vijeća skupa sa predsjednikom kluba vijećnika SDP-a gospodinom Izetom Beganovićem.

Za sjednicu je bilo predviđeno i razmatranje Informacije o epidemiji enterokolitisa usljed trovanja vodovoda u Donjem Poljicu, te posljedica nebrige, dezorganizacije, nezakonitog i sramnog djelovanja općinskih organa, a u prvom redu Civilne zaštite. Uzroci trovanja, vrsta i obim trovanja, zakašnjela reakcija organa, izostanak efikasnog upozorenja stanovništvu kako bi se obustavilo dalje trovanje, zasijedanje Štaba Civilne zaštite tek 7 dana nakon epidemije, posljedice u smislu oboljelih i indirektne posljedice i sramna odluka Štaba o zabrani isporuke vode sa drugih opština su pitanja na koja se u informaciji nije mogao pronaći nikakav odgovor. Suočeni sa bujicom nedostataka informacije, na zahtjev vijećnika SDP-a, većina je popustila i odlučila da se računi za propuste u Donjem Poljicu polože kasnije.

Ali nisu odgađali izbore upravnih odbora, odbijanje rasprave o jasnim indicijama namještanja tendera za nabavku goriva za Komunalno preduzeće i posljedicama tužbe oštećene strane u tenderskoj proceduri i drugom nizu pitanja. Suštinska i temeljna pitanja vijećnika završavala su prostačkim pozivima na glasanje bez obzira na iznesene činjenice. Nadglasavanje oko pitanja koja su i po izjavi sekretara (pravnika) vijeća nezakonita, koja je bila primjer profesionalnog rada, usvajanje nekompletnog i defektnog izvještaja o poplavama, izbor partijski diktiranog upravnog odbora Komunalnog preduzeća, i pored činjenice da se novoizabrana predsjednica obratila pismom u kome ističe da ne želi biti u takvom nezakonitom organu su tek neke od crtica jednoumlja i bahatosti koje karakterišu nosioci vlasti u općini Lukavac.

Vidna nervoza, agresivnost i žurba da se u posljednji momenat provuku nezakonite odluke, zbog čega je predsjedavajući OV javno uputio izvinjenje klubu vijećnika SDP-a, zbog ranije upućenih neosnovanih optužbi, siguran su pokazatelj da i sami „vladaći“ vjeruju u svoj poraz. Da nije tako predizborni dani bi bili obilježeni pažljivim potezima kojim se neće iritirati javnost. Lukavac je jedina sredina u BiH u kojoj se dana ništa ne radi i ne gradi čak ni u predizbornoj kampanji.

Osuđujemo nezakonito, nemoralano i agresivno ponašanje vladajućih vijećnika SDA, upućujemo podršku onim kojim se prijeti koje vladajući omalovažavaju i pozivamo građane da konačno 02. oktobra potezom olovke pošaljemo siledžije na rezervnu klupu.

DA LUKAVAC PRODIŠE !

Klub vijećnika/ica OO SDP BiH Lukavac

Sponzorisani sadržaj

Komentari