Umjesto pisanja blasfemičnih političkih pamfleda „SDA-mladi“ bi se mogli zapitati kako pomoći svojim sugrađanima i Općini u vrijeme teške krize

Stranka demokratske akcije Lukavac se posljednjih dana „ponovila i podmladila“. Obećavajuće je izgledala spremnost da se rukovođenje cijelom Općinskom organizacijom SDA Lukavac povjeri mladom pravniku Irfanu Halilagiću, dok je jedna od najjačih mjesnih organizacija ove stranke u Poljicu data na upravljanje mladom Mirzi Mujagiću. Ovih dana su obojica pokazali povišeni stepen aktivizma na društvenim mrežama i kvazi-portalima, a zajedničko za oba nastupa su oštri napadi na načelnika Općine Lukavac Edina Delića, koji su blago garnirani povezivanjem sa aktuelnom pandemijom korona virusa.

Znamo mi da Stranci demokratske akcije smeta svaki vid pojavljivanja i aktivizma načelnika Delića i da bi ga najradije uklonili sa scene, a optužbe o vođenju kampanje prisutne su u svim poslovima koje Općina organizira.

Delićeva transparentnost i prisustvo u medijima – počev od direktnih prenosa sjednica Općinskog vijeća, na najbolji način su bacili svjetlo na ono što SDA želi držati u mraku. U vrijeme pandemije cjelovito informisanje i pravovremene instrukcije građanima su esencijalne, a načelnik Delić je komandant Općinskog štaba Civilne zaštite i sigurno najpozvaniji tumačiti stanje i mjere. Pojavljuju se i druga lica u medijima, ali neke rane u lukavačkoj SDA nikako da zacijele.

Mladi SDA jastrebovi upućuju javne kritike i strelice o tome kad i kako se treba ili mora prati ugradske ulice stavljajući jasno do znanja se debelo kasni, iako još nemamo ni jedan slučaj infekcije na Općini i nekoliko dana se ulice peru, te da to mora raditi JKP Rad i da mu se mora za to platiti, odnosno pokušavajući aktuelnu situaciju koristiti da se nametne finansijska korist preduzeću koju su SDA kadrovi doveli do ivice ponora.

Poljički intelektualac Mirza Mujaguć je uradio čitav esej o politici u vrijeme korone imputirajući načelniku Deliću vođenje kampanje u vrijeme epidemije. Pri tome se mlađahni Mujagić vješto prikriva u liku „nezavisnog intelekualca“, izbjegavajući spomenuti da je aktuelni predsjednik mjesnog ogranka SDA Poljice i sekretar Općinske organizacije SDA i da su ovi pamfleti dio njegove kombinirane borbe kroz lične animozitete prema Deliću i političkih ambicija koje su dobrano zasjenile njegove intelektualne kapacitete i moralni kredibilitet.

U podmukloj kampanji ide se sinhronizirano: malo SodaLive kvazi-portal, malo facebook profil i mnogo širenja dezinformacija na terenu, među kojim je najzanimljivija ona po kojoj navodno načelnik Edin Delić nema šanse na izborima ako ga, direktno il indirektno, ne podrži SDA. Deliću takva podrška nije potrebna i svakako pozivamo SDA da u izbore i kampanju istrči sa svojim najjačim timom i da ne pomažu našem kandidatu. Njhova saradnja i pomoć Deliću je potrebna u nekim drugim oblastima – u prvom redu u vođenu Općine kroz vijećnike iz redova SDA, te pružanju usluga i pomoći građanima. Iako to njima možda izgleda drugačije, mi ćemo uvijek biti spremni na saradnju u svakom pitanju od interesa građana, jer služimo naše građane i državu Bosnu i Hercegovinu. A politički protivnici smo uvijek bili, i bit ćemo i dalje.

Općina Lukavac je od početka krize pokazala visok stepen aktivizma i inicijativa, uglavnom prednjači ispred drugih i provodi dosljedno sve mjere iz svoje nadležnosti koje se propisuju sa viših nivoa. Aktivan je i redovno se oglašava nizom mjera Općinski štab Civilne zaštite.

Općinska organizacija Socijaldemokrata Lukavac najoštrije osuđuje sramno ponašanje i djelovanje SDA podmlatka u vrijeme velike prijetnje po naše građane. Pozivamo Halilagića, Mujagića i njihove stranačke kolege da umjesto sati izgubljenih u pisanju sramnih političkih pamfleta razmotre možda da volontiraju u Crvenom krstu/polumjesecu, Merhametu ili da u svojim mjesnim zajednicama pomognu svojim bolesnim i iznemoglim mještanima i nama da dođemo do onih kojim je pomoć najpotrebnija.

Komentari