Vjerujemo da svi znate ponekoga ko bi trebao biti u samoizolaciji, a šetka se gradom i tržnim centrima, sjedi u kafićima, posjećuju kulturna dešavanja, jednostavno rečeno, svuda su gdje ne bi trebalo da budu. Neki se čak i hvale kako ne poštuju samoizolaciju kao da je to nekakav čin lične hrabrosti a ne neodgovornosti.

Nesprovođenje samoizolacije je čin ogromne neodgovornosti prema svim drugim osobama, a posebno prema svojim najbližima za koje kažemo da su nam najdraži i najvažniji.

Neodgovornost za nesprovođenje samoizolacije sadržana je u činjenici da samoizolacijom ne štitimo sebe već druge od sebe. Zbog toga nesprovođenje izolacije nije nikakav čin hrabrosti ili prkosa korona virusu, vlastima, ko zna čemu. Prije će biti da se radi o kukavičluku i nespremnosti za lično žrtvovanje za dobrobit drugih. Žrtvovanje nije preteška riječ jer ispravno izvođenje samoizolacije nije nimalo jednostavno.

Kako se ispravno izvodi samoizolacija

 

Jedna od okolnosti koju koronavirus nameće je i samoizolacija. Sanitarni inspektori i epidemiolozi donose odluku o smještanju osobe u kućnu izolaciju ili u karantenu, te pružaju daljne upute.

Samoizolacija se izvodi u trajanju od 14 dana, kolika je inkubacija ove bolesti, a u tom razdoblju izolirana osoba dužna je mjeriti temperaturu i svakodnevno kontaktirati epidemiologa te mu podnositi izvještaj o svojem zdravstvenom stanju. No, kućna izolacija izaziva broje nedoumice kod građana.

Naime, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, oni koji su u samoizolaciji ostaju kod kuće narednih dva tjedna, bez kontakta sa drugim ljudima. U najidealnijim uvjetima osoba bi trebala biti sama ali ukoliko se mora vratiti u višečlanu obitelj, važno je izbjegavati kontakt s ostalim članovima. Preporučljivo da tokom samoizolacije boravite u različitim prostorijama koje su odvojene zatvorenim vratima. Ako je to neizvedivo onda praktično svi ukućani bi trebali biti u režimu samoizolacije.

Bilo bi idealno da ukućani pripreme hranu osobi koja je u izolaciji i dostave je pred vrata sobe. Tek kada se dovoljno udalje, onaj koji je u izolaciji može preuzeti poslužavnik sa hranom i preporučljivo je da u tom trenutku nosi zaštitnu masku preko lica.

Važno je ne dijeliti ručnike, odjeću, posuđe ili bilo koje predmete sa drugim članovima kućanstva. Sve što je izolirana osoba koristila, potrebno je dobro oprati prije nego što dođe u kontakt sa drugim ljudima.

Ukućanin koji je u izolaciji trebao bi napuštati prostoriju u kojoj boravi jedino zbog korištenja sanitarnog čvora, te se potom odmah vratiti u svoju sobu. Bilo bi dobro da soba u kojoj se osoba samoizolirala bude dobro provjetrena, odnosno da ima prozor koji može otvoriti.

Nakon korištenja sanitarnog čvora potrebno je dezinficirati dasku za školjku i površine koje je osoba u izolaciji koristila. Ako u stanu imate više kupaonica, dogovorite se sa ukućanima da onaj član koji je u izolaciji samostalno koristi jednu od kupaonica.

Najbolje je da toj osobi sve potrepštine omoguće ukućani, no ako ste sami, dostavne službe su odlično rješenje uz korištenje mogućnosti online plaćanja.

Također, osnova je redovito prati ruke, a to, naravno, vrijedi i za osobu u izolaciji, i ostale ukućane. U slučaju da morate razmijeniti premete, radite to s rukavicama i obavezno nosite zaštitnu masku.

Premda već na samu pomisao djeluje iznimno teško provesti dva tjedna u zatvorenom prostoru, samoizolaciju možete iskoristiti za sve što što inače ne stignete zbog brojnih obaveza. Možete gledati filmove i serije, slušati glazbu, čitati, surfati, istraživati, pa čak i krenuti učiti novi jezik. Kada je već takva situacija, treba pokušati da se najbolje iskoristi.

Komentari