U Tuzli se od 4. do 18. avgusta, održava tradicionalni sajam knjige na otvorenom, pod nazivom “S knjigom na Panoniku”. Organizator Sajma je TKP BOOK d.o.o, u suradnji sa novinama “Glas TK”

Kao i prethodnih godina tuzlanski sajam nudi velik izbor najnovijih i najprestižnijih književnih ostvarenja, po promotivnim cijenama.

Sajam se tradicionalno održava u susret Međunarodnim književnim susretima “Cum Grano Salis” i dodjeli prestižne književne nagrade “Meša Selimović”.

Prethodnih godina održavao se na Trgu Slobode, međutim, kako ističu organizatori, ovogodišnji se zbog trenutnih radova, održava na novoj lokaciji: plato ispred kina “Centar”.

Organizatori ističu da su imali još upita i prijava za izlaganje, ali zbog ograničenosti prostora, ovogodišnji broj izlagača je nešto manji.

Uvažavajući želje izlagača, sajamska manifestacija je ove godine produžena sa 10 na 15 dana.

Prilikom posjete sajmu, uvidjeli smo da još uvijek postoji zainteresovanost za pisanu riječ. U vrijeme novih tehnologija, dobra knjiga ipak pronalazi put do svog čitatelja.

Putem interneta ne možete imati isti osjećaj kao kada čitate i držite knjigu u rukama. Bez knjiga se ne može, one su za nekoga ništa, a opet za nekoga su sve, ističe Dragan Stupar, izlagač iz Prijedora.

Budući da se sajam održava u ljetnom periodu, dnevno ga posjeti preko stotinu građana. Kada je riječ o ovogodišnjem interesovanju čitatelja, od izlagača saznajemo da se najviše kupuju djela Elene Ferrante, Orhana Pamuka, Elifa Shafaka, Dana Browna, Arthura Schopenhauera, Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, Ive Andrića, ali i Meše Selimovića. Pored pomenutih djela, velika je potražnja i za vjerskom literaturom.

Tokom tradicionalnog tuzlanskog sajma knjige, čitateljima se predstavlja raznolik asortiman, a izlagači ljubiteljima pisane riječi daju mogućnost kupovine naslova po promotivnim cijenama.

Radno vrijeme sajma je od 9 do 22.

Ovogodišnji pokrovitelj sajma je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK i Turistička zajednica TK.

Komentari