Od 17. do 19. septembra, u Lukavcu se održava tradicionalni sajam turizma i ekologije “List 2020.”.  U skladu sa propisanim mjerama, umjesto u sportskoj dvorani ovogodišnja sajamska manifestacija, održava se u parku pored gradskog šetališta uz strogo poštivanje svih mjera radi sigurnosti posjetilaca, izlagača i organizatora.

 

“Sajam će biti održan u  gradskom parku u Lukavcu. Pripreme za njega su u završnoj fazi.  Zbog pandemije izazvane koronavirusom, sajam će se održati u otvorenom prostoru u montažnim objektima koji će takođe biti  poluotvorenog tipa”, rekao je Aziz Čačković, predsjednik organizacionog odbora sajma “List” Lukavac.

Zbog situacije kakva jest, umjesto 180 izlagača, koliko je planirano da bude, ove godine biće između 60 i 70 izlagača iz BiH. Također je potvrđeno da će na sajam doći i izlagači iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

“Zbog naloženih mjera, bili smo primorani da sajam izmjestimo na novu lokaciju. Mislim da nismo pogriješili. Naravno s druge strane na nama je malo veći teret i odgovornost, jer nam to sad dođe kao novo sajmište i moramo sve ispočetka. S druge strane, uvjereni smo da ćemo ispoštovati sve zahtjeve kako bi u ovom trenutku odgovorili ovom zadatku. Obezbijeđeno je 30 pultova za dezinfekciju ruku, kao i jedan tunel za dezinfekciju izlagača i posjetilaca. Takođe smo obezbijedili aparate za mjerenje temperature. Time želimo zaštititi sve one koji dođu u Lukavac, ali i nas kao organizatore i izlagače.” rekao je Izet Nuhanović, direktor Sajma List.

Na ovogodišnjem sajmu  po drugi put će biti dodjeljeno  priznanje “Zvijezda turizma  BiH” koje organizuje Privredna komora FBiH. Dodjeljuje se za najveći doprinos  za razvoj turizma  u 2019. godini.

U sklopu sajma organizovat će se i festival hrane i pića „BOSANSKA SOFRA“ koja se organizuje tradicionalno već 18 -u godinu zaredom. Na BH Sofri učestvovat će udruženja građanja iz BiH koja će prezentovati svoja slana i slatka jela.

“Ako uporedimo početne prezentacije na početku sajmova prije 18 godina i sada, vidi se napredak u prezentaciji. Receptura jela se nije  mijenjala, ali napredak festivala se ogleda u prezentaciji jela, odabiru starinskog posuđa.” izjavio je Hamid Kurjaković, predsjednik žirija sajma “List” Lukavac.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti i probati slatka i slana jela čiji su recepti stari preko 100 godina.

U sklopu festivala “Bosanska sofra” biće prezentirani ručni radovi koji oslikavaju kulturu u Bosni i Hercegovini.

Ove godine u soklopu 18. Sajma turizma i ekologije “List” Lukavac održat će se i i izbor za “Miss FBiH” koji obilježava svoj veliki Jubilej 25 godina rada.

“Vjerujem  da ćemo i ove godine kao i do sada prirediti jedan lijep program, pun mladosti , ljepote i muzike. 26 djevojaka koje su spremne za 18. septembar  će imati priliku da uživaju u onome što grad Lukavac može ponuditi. Ove godine smo snimili promotivni video klip uz pokrovitelje Turističke zajednice Općine Lukavac sa ciljem da privučemo što više posjetitelja  u Lukavac, jer ima zaista mnogo toga da ponudi.” izjavila je Stela Zubak, izvršna direktorica direkcije Miss FBiH.

Manifestacija će se održati 18. septembra sa početkom od 21 sat uz direktan prijenos Federalne televizije.

Komentari