Organizacioni Odbor 18. Sajma turizma i ekologije “List” Lukavac, kako je to ranije objavljeno, uz saglasnost Edina Delića načelnika općine Lukavac i Izeta Nuhanovića direktora sajma LIST, donio je odluku o izmjeni termina održavanja ovog sajma.

 

Prvobitno  planirani  termin  za  održavanje sajma 7. maja/svibnja zbog pandemije izazvane “Korona virusom” je promijenjen i određen je novi termin a to je 17-19. septembar/rujan 2020. godine. Potvrđeno je to i na četvrtoj po redu sjednici Organizacionog odbora koja je održana u Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona.

Organizacioni Odbor 18. Sajma turizma i ekologije “List” Lukavac, kako je to ranije objavljeno, uz saglasnost Edina Delića načelnika općine Lukavac i Izeta Nuhanovića direktora sajma LIST, donio je odluku o izmjeni termina održavanja ovog sajma. Prvobitno  planirani  termin  za  održavanje sajma 7. maja/svibnja zbog pandemije izazvane “Korona virusom” je promijenjen i određen je novi termin a to je 17-19. septembar/rujan 2020. godine. Potvrđeno je to i na četvrtoj po redu sjednici Organizacionog odbora koja je održana u Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona.

“Tražimo najbolje i najsigurnije načine da i ovaj sajam turizma i ekologije uspješno realizujemo. Poduzet ćemo sve potrebne aktivnosti da zaštitimo izlagače i posjetioce u skladu sa svim mjerama zaštite koje propisuju nadležne institucije. Istovremeno, činimo maksimalne napore da svim našim izlagačima učinimo ugodan boravak u Lukavcu i Tuzlanskom kantonu, da ponudimo odgovarajuće sadržaje, da pošaljemo kvalitetnu poruku, damo doprinos razvoju turizma i jačanju svijesti o značaju ekologije na ovim prostorima. Posjetiocima također želimo priuštiti tri dana koja će im ostati u sjećanju, sajamske dane koji će im uljepšati svakodnevnicu koja je puna tenzija, straha, nelagodnosti i svega onoga što je prouzrokovala pandemija. S tim u vezi a u dogovoru sa načelnikom Delićem i direktorom sajma Nuhanovićem, donijeli smo odluku da se sajam iz sportske hale izmjesti u centralno šetalište i park u centru grada Lukavca, sa otvorenim šatorskim prostorima, otvorenim pagodama, sadržajnim izložbenim prostorima i sajamskim programom. Na nama, članovima OO sajma je obaveza da učinimo maksimalne napore i sajam LIST koji ima prefiks sajam turizma i ekologije, pokušamo dovesti na stepenicu više, da zadržimo kontinuitet, pokušamo očuvati sajamsku djelatnost, pomognemo privredi a sve za opšte dobro”, izjavio je Aziz Čačković predsjednik Organizacionog Odbora sajma “List 2020 ” Lukavac.

Članovi OO Sajam u narednom periodu planiraju ostvariti što više kontakata sa dosadašnjim i potencijalnim izlagačima iz inostranstva, posebno iz susjednih zemalja, i za očekivati je da će i ove godine, sajam sa predznakom turizma i ekologije, zadržati međunarodni karakter. I na ovom sastanku je istaknuto očekivanje da će i prije zakazanog termina održavanja sajma LIST 2020, stanje u našoj zemlji, kao i u cijelom svijetu, biti normalizovano po pitanju pandemije i njenih posljedica te da će projekat biti realizovan na opće zadovoljstvo svih zainteresovanih.

PLAN MJERA KOJE ĆE SE PODUZETI ZA VRIJEME ODRŽAVANJA SAJMA TURIZMA I EKOLOGIJE “LIST” 2020 LUKAVAC OD 17 DO 19.09. 2020 GODINE:

1. OPŠTI PODACI:

– Sajam se održava na novoj lokaciji gradskog parka u Lukavcu na prostoru od cca 6000 m2 u montažnim sajamskim halama
– Prostor je sa sve četiri strane ograđen metalnom ogradom i pod 24-satnim video nadzorom što omogućava strogu kontrolu i nadzor učesnika i posjetilaca sajma u smislu dezinfekcije i nošenja maski;
– Izložbeni prostor će biti u montažnim objektima sa po cca 2000 m2 prostora koji će sa tri strane biti otvoren.

2. ČIN OTVARANJA:

– Sve zvanice će biti smještene na platou ispred centralne bine sajma na propisanoj udaljenosti (1.5 m) sa zaštitnim maskama. Govornici će biti prozivani od strane oficijelnog voditelja Sajma. Govornica će biti udaljena od posjetilaca deset metara, tako da govornik neće morati vršiti izlaganje pod maskom. Plato će biti dezinfikovan i pored svakog reda bit će sredstvo za dezinfekciju.
• max 30 osoba/površina platoa 300 m2

3. MJERE ZA POSJETIOCE:

– Na ulazu će biti zaštitari koji će vršiti dezinfekciju obuće i ruku i obavezno puštati iste sa maskom. U hale će ulaziti najviše 100 ljudi i kako bi se broj smanjivao za isti bi se puštalo toliko posjetitelja. Ispred svakog ulaznog hodnika će biti dezinficijensi za obuću. Posjetioci će moći da se kreću samo u jednom smjeru, neće biti susretanja.
• max 30 štandova/površina hale 2000 m2

4. MJERE ZA IZLAGAČE:

– Na ulazu će biti neovisni jedni od drugih, odvojeni zidovima i postojaće samo jedan ulaz u štand. Na štandu mogu da budu samo dvije osobe (hostesa i predstavnik firme). Na ulazu u štand postojala bi fizička barijera kako ne bi mogao ući niko od posjetilaca. Svaki štand će imati sredstva za dezinfekciju i redovno će se vršiti dezinfekcija štanda i stolova.

5. MJERE ZA PREZENTACIJE I SAVJETOVANJA:

– U sali će biti stolice na potrebnoj udaljenosti a svi prisutni moraju imati maske. Dezinfekcija bi se vršila na ulazu u salu. Poslije svake održane prezentacije, sala bi se dezinfikovala za sljedeće događaje.
•max 50 osoba/površina 300 m2

6. MJERE U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA SAJMA:

– Izvršit će se nabavka dovoljnih količina sredstava za održavanje lične higijene zaposlenih (pranje ruku), nabavka dovoljnih količina sredstava za dezinfekciju kao i nabavka maski. Na ulazima postaviti sredstva za dezinfekciju ruku, vršit će se redovna dezinfekcija restorana, stolova, pribora, kao i ostalih prostorija.

Lukavački sajam “LIST” 17 – 19. septembra 2020.god. u Lukavcu. Dobro nam došli!

Komentari