Lukavac bi od četvrtka do subote trebao biti centar regije u oblasti turizma. Na jednom mjestu, u okviru tradicionalnog majskog sajma turizma i ekologije LIST, okupit će se izlagači iz 11 zemalja, među kojima su zemlje bivše Jugoslavije, ali i Njemačke, Italije, Turske, Albanije i Češke. Ovo će prema najavama organizatora, biti najmnogobrojniji sajam od samog osnivanja.

”Prilika je to da vidimo turističke destinacije, kulturno-historijske vrijednosti tih zemalja, ali i da oni prenesu isto te činjenice našeg bližeg okruženja Lukavca, TK, BiH pa i šireg regiona”, navodi Aziz Čačković, predsjednik Organizacionog odbora sajma ”LIST”.

Sajam će biti organizovan po 17. put, a do sada je postao prepoznat kao jedna od vodećih sajamskih manifestacija u oblasti turizma i ekologije u regionu. Organizatori su se potrudili da i ove godine posjetiocima ponude brojne propratne sadržaje. Prvog dana sajma bit će održan Festival zdrave hrane i autohtonih jela Sjeveroistočne Bosne ”Bosanska sofra”, zatim takmičenje folklornih ansambala, ali i sajamski koncert Halida Bešlića. Drugi dan bit će održano regionalno takmičenje turističko-ugostiteljskih škola ”Oni dolaze”, kao i finalni izbor ljepote Mis mature BiH. Trećeg dana sajma bit će održano takmičenje u pripremi kotlića, kao i okrugli sto ”Cikloturizam – biciklistička staza jezera Modrac, te sajamska biciklijada.

”Dozvolite mi da istaknem da je jedna od novina koja će zasigurno privući pažnju realizacija projekta ”Golfom kroz region” koji vodi Turistička organizacija Opštine Žabalj u saradnji sa Golf klubom Žabalj. Drago mi je da je Lukavac mjesto za prezentaciju ovog sporta”, ističe Izet Nuhanović, direktor sajma ”LIST”.

Podršku ovogodišnjem sajmu dale su lokalna i kantonalna vlast. Članovi Organizacionog odbora ne kriju svoje zadovoljstvo što su ovaj put uspjeli ujediniti snage, te se u samu organizaciju uključene Turistička zajednica TK, Vlada i resorno kantonalno ministarstvo, kao i Općina Lukavac.

”Što se tiče Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja i Turističke zajednice mi smo u stopostotnom procentu ispoštovali sve kada je u pitanju ova manifestacija koja će se održati u Lukavcu, a to je štand Turističke zajednice, finansijska podrška sajmu List i samo naše prisustvo na ovom sajmu”, kaže Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Općine Lukavac je također podržala sajam List. Kako kaže načelnik Edin Delić nastojali su da ta podrška svake godine bude veća, pa su već sada otišli stepenicu više.

”I mi kao Turistička zajednica promovišemo ovu sajamsku manifestaciju, puno naših prijatelja, kolega, turističkih organizacija i zajednica iz okruženja imaju interes i raspituju se za nastup i doći će i na ovaj sajam”, riječi su Miralema Meškovića, voditelja Turističkog ureda Turističke zajednice TK.

Ove godine u okviru lukavačkog sajma bit će dodijeljena priznanja i nagrade poput ”Zlatne zvijezde turizma u BiH”, najvećeg priznanja za doprinos razvoju turizma naše zemlje, kao i priznanja za istaknute projekte u oblasti turizma ili aktivnosti institucija. Sajam ”LIST” počinje u četvrtak 9., a završava u subotu 11. maja.

Komentari