Foto: Klix.ba

 

Općinski sud u Tuzli rješenje je donio u predmetu koji je protiv Vlade Tuzlanskog kantona pokrenuo Dževad Korman nakon smjene s pozicije direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Kormanov pravni zastupnik je nadležnom sudu predložio da predlagatelja osiguranja vrati na radne poslove i zadatke direktora Uprave policije MUP-a TK, ali je pravosudna institucija to okarakterisala kao neosnovanim.

Također, odlukom suda Safet Ibrahimović ostaje na mjestu direktora Uprave policije MUP-a TK, s obzirom na to da je odbijen i eventualni prijedlog predlagatelja osiguranja kojim je tražio da sud stavi van snage odluku o imenovanju direktora Uprave policije od 11. maja ove godine i istovremeno zabrani Vladi TK da nastavi sa procedurom izbora direktora Uprave policije do okončanja parničkog postupka u predmetu. Općinski sud u Tuzli rješenjem je i ovaj prijedlog označio kao neosnovan.

 

Smjena Dževada Kormana i imenovanje novog direktora Uprave policije MUP-a TK Safeta Ibrahimovića pod lupom su Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, ali i međunarodne zajednice.

Pripadnici Federalne uprave policije dosad su u dva navrata pretresli prostorije MUP-a TK, kao i Kantonalne vlade u cilju izuzimanja dokumentacije koja je vezana za izbor novog direktora Uprave policije.

Dok je Korman tvrdio da je on nezakonito smijenjen, spočitavajući i imenovanje novog čelnika policije, zbog navodno kršenja zakona jer Ibrahimović u toku mandata ispunjava uslove za odlazak u penziju, resorni ministar Sulejman Brkić navodio je da su sve procedure provedene u skladu sa zakonskim propisima.

 

Izvor: Klix.ba

Komentari