Općina Lukavac
Općina Lukavac

Svim građankama i građanima općine Lukavac i cijele Bosne i Hercegovine, povodom Dana državnosti – 25. novembra, Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić, u ime Općine Luka

vac i u svoje lično ime, upućuje najiskrenije čestitke.

25. novembra obilježavamo događaj koji je označio prekretnicu u historiji BiH i kojim su udareni temelji na kojima počiva i današnja BiH. Obilježavamo vrlo značajan historijski datum kada je održano prvo zasijedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu gdje je donesena odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena Srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Tog 25. novembra 1943. godine, prvi put u historiji BiH, sastali su se predstavnici svih njenih naroda i donijeli političku odluku koja će odgovarati njihovim zajedničkim interesima. Smogli su snage, znanja, umijeća, mudrosti i sastali su se u vrijeme kulminacije do tada najgoreg sukoba, najvećih stradanja, zločina i nezapamćene međunacionalne mržnje.Tada su pokazali da su jedini sveopći nacionalni interesi bili borba protiv fašizma, borba za ravnopravnost svih naroda i građana i borba za Bosnu i Hercegovinu. Izražena je odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

25. novembra kada obilježavamo značajan praznik, sjetimo se i odajmo dužnu poštu svima onima koji su u proteklom mileniju branili i odbranili našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i očuvali čast i dostojanstvo.

Sutra će povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine biti upriličena Svečana akademija i polaganje cvijeća na spomen obilježja.

Sa željom da ustrajemo u očuvanju i jačanju naše domovine, kao zemlje blagostanja, sigurnosti i općeg dobra, SRETAN 25. NOVEMBAR – DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!

Komentari