Vlada Federacije BiH je u maju ove godine imenovala novo rukovodstvo Rudnika mrkog uglja Banovići, na čijem čelu je direktor Fadil Kudumović, a tokom današnjeg sastanka je istaknuto da se ovo dioničarsko društvo sada nalazi u boljem stanju nego što je to bilo prilikom preuzimanja mandata.

“Danas smo predstavili ključne probleme koje nam je ostavila prethodna uprava rudnika, a vezano za kreditna zaduženja te ugovore koje su potpisali neposredno prije našeg dolaska. Međutim, sada se stanje popravlja i prvi put nakon rata rudnik pozitivno posluje za šest mjeseci. Gubitak je planiran od 4,2 miliona KM, ali smo mi uspjeli ostvariti sa 500.000 dobiti”, kazao je direktor banovićkog rudnika Fadil Kudumović.

Velika zaduženja

Prema njegovim tvrdnjama, prethodna uprava je rudnik ostavila u stanju zaduženja od skoro 50 miliona KM, a veliki problem je nastao vezano za kredit od devet miliona maraka koji je podignut u komercijalnoj banci za tekuću likvidnost. Zbog neizvršenja obaveza, on navodi da sada rudnik mora plaćati kamate koje mjesečno iznose 30.000 KM.

“Taj kredit smo prolongirali do Nove godine. Također, problem su i dva ugovora koje je potpisala prethodna uprava, a odnose se na odlagač od 15,7 miliona KM i transporter vrijednosti 4,7 miliona KM. Naime, oni nisu osigurali sredstva te nam je ostavljeno da to rješavamo. Avansnu uplatu moramo izvršiti do 8. juna ove godine”, dodao je Kudumović.

Predsjednik Nadzornog odbora RMU Banovići Bego Birparić nakon sastanka je naveo da se treba ići u prestrukturiranje rudnika te se u tom dijelu mora pridržavati onoga da svako radno mjesto bude stabilno te da nijedan radnik ne ostane bez posla.

“Trebat će nam podrška Razvojne banke za sve investicije koje su sada u toku i iznose skoro 67 miliona maraka za 2020. godinu, a u trogodišnjem planu one iznose blizu 107 miliona KM. RMU Banovići je praktično u drugom poluvremenu kada izlazi iz faze plitkih ili srednje plitkih kopova, ulazeći u one dublje. Zbog toga se mora mijenjati tehnologija i taj proces ide u ovoj i sljedeće dvije godine”, kazao je Birparić.

Ostatak sadržaja pročitajte na Klix.ba!

Komentari