PK Šikulje 2020. Foto: S. Memić

Sindikalni odbor sindikalne organizacije ZD Rudnici uglja “Kreka” u Tuzli saopštio je da je u toku “radnički neposluh” u Rudniku “Šikulje” u Lukavcu, koji posluje i radi u sastavu ZD Rudnici uglja “Kreka” u Tuzli te Koncerna JP “lektroprivreda BiH” d.d – Sarajevo.

 

Razlog početka neposluha je, kako se navodi, nepoštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH definisanih u član 44. stav 1. navedenog Kolektivnog ugovora, porenosi BHRT.

“Radnički neposluh koji je u toku u Rudniku ‘Šikulje’ u Lukavcu ima podršku Sindikalnog odbora sindikalne organizacije ZD Rudnici uglja ‘Kreka’ u Tuzli te Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, što je u pisanoj formi predstavljeno direktoru ZD Rudnici uglja ‘Kreka’ u Tuzli i Generalnom direktoru JP ‘Elektroprivreda BiH’ d.d – Sarajevo”, piše u saopštenju.

Sindikalni odbor koristi ovu priliku da javnost upozna da je Rudnik “Šikulje” u Lukavcu, kao sastavni dio ZD Rudnici uglja “Kreka” u Tuzli i Koncerna JP “Elektroprivreda BiH” d.d – Sarajevo, u prva četiri mjeseca ove godine ostvario pozitivne rezultate poslovanja od preko pet miliona KM, navodi se u saopštenju.

Izvori: TIP/ NAP

Komentari