Fadil Kudumović (SDA) novi je direktor RMU „Banovići” d.d. Banovići Odlukom VFBiH koja je imanovala novu Upravu.

 

Tako je završena dugogodišnja vladavina Munevera Čergića (PDA) sada već bivšeg direktora  RMU „Banovići“ d.d. Banovići.

SDA je posljednje dvije godine sistematski “stezala obruč”  Uprave RMU Banovići i napokon uspjela promijeniti rukovodstvo koje je instalirao i kontrolisao Mirsad Kukić bivši predjednik KO SDA Tuzla i današnji predjednik PDA.

Suštinski, malo šta će se promijeniti osim što će rudnikom vladati SDA umjesto PDA. Riječ je samo o različitim nazivima stranaka kojima javna preduzeća služe kao predizborna “sehara”.

Zadržavanjem kadrova dosadašnje uprave, Mirsad Kukić će i dalje vladati rudnikom Banovići

U pozadini svega jeste ofanziva ili kontraofanziva dvodecenijskog vladara iz sjene banovićkog rudnika Mirsada Kukića. Nakon što je Kukić promijenio “političku ambalažu” te istupom iz SDA osnovao PDA, slijedio je potez federalne vlade usmjeren na konačnu eliminaciju Kukićeve dominacije u poslovanju rudnika koji nije u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Polovinom novembra prošle godine, nakon višemjesečne opstrukcije, Vlada je imenovala novi tročlani Nadzorni odbor na čelu sa Begom Birparićem. Birparić je svojevremeno smijenjeni načelnik Banovića, a smjena je uslijedila kao kazna za otkazivanje poslušnosti Kukiću. Tada su obojica bili kadrovi SDA.

Nakon okončanja mandata, Birparić je tek sudskom presudom vraćen na stari posao u RMU Banovići. Mirsad Kukić je pokušao da preko njemu odanih rukovodilaca rudnika, generalnog direktora Munevera Čergića i Ibrahima Lapandića, tehničkog direktora otpusti Birparića.

Čergić ipak odbija dati otkaz Birpariću, pa Kukić pokušava izvršiti dodatni pritisak putem sindikata, sa “otkrićem” da uprava uz saglasnost Nadzornog odbora učestvuje u nezakonitim radnjama. No, stvar nije tako jednostavna.

Čergiću i Lapandiću je početkom maja istekao mandat. Dok je za prvog malo vjerovatno da će obnoviti funkciju, prema izvorima Žurnala iz rudnika, Lapandić fingiranim sukobom sa Kukićem, dobrim relacijama sa Nadzornim odborom i nagovještajem da se vraća pod okrilje SDA, pokušava obezbjediti opstanak na poziciji tehničkog direktora ili čak imenovanje za generalnog. Tako bi Kukić zadržao nadzor nad poslovima i prije svega profitabilnim javnim nabavkama. Da li će Nadzorni odbor i resorni ministar Nermin Džindić prozreti igru te odbiti imenovanje bilo koga ko je do sada bio odan Kukiću, biće vjerovatno poznato na sjednici federalne vlade 12. maja.

Neupitno je da Kukić i njegove dojučerašnje stranačke kolege iz SDA mnogo znaju jedni o drugima i dobro će paziti da ne otkrivaju detalje zajedničkih poslova prethodnih godina. Kukić je smjenom Nevada Ikanovića sa mjestaizvršnog direktora Elektroprivrede BiH izgubio određeni uticaj u tom javnom preduzeću. Sve ga manje ima i u Tuzlanskom kantonu, pa su Banovići i tamošnji rudnik njegovo posljednje uporište.

Izvor: Žurnal.info

Komentari