Vožnja koritom rijeke Jale

Općina Lukavac je tokom proteklih godina provela niz aktivnosti na realizaciji generacijskog projekta regulacije vodotoka rijeke Jale, a nakon provedenog postupka javne nabavke koji je sprovela Evropska komisija, i odabira izvođača radova, na ljeto 2019. godine započela je vidljiva realizacija projekta. Prvi čovjek Lukavca, Dr. Edin Delić, sa saradnicima i izvođačem radova u pratnji medijskih ekipa sa područja općine Lukavac obišao je radove na regulaciji korita rijeke Jale koji su ušli u završnu fazu.

 

Jedan od najznačajnijih projekata na području općine Lukavac čija je vrijednost veća od dva miliona KM prema procjenama izvođača radova treba bi bizi završen do kraja ovog mjeseca, eventualno početkom sedmog mjeseca tekuće godine.

Kako danas izgleda korito ove rijeke pogledajte u video prilogu koji je zabilježen tokom obilaska radova:

Decenijama unazad, rijeka Jala pravila je problem okolnom stanovništvu koji su obrađivali poljoprivredno zemljište u neposrednoj blizini zbog čestog plavljenja. Danas, korito ove rijeke dobilo je sasvim drugu dimenziju, a prilikom izrade samog projekta vodilo se računa o kapacitetu korita koje je rađeno da može izdržati maksimalne nalete vode u nardenih sto godina.

O realizaciji ovog projekta govorili su Sead Suljić, savjetnik općinskog načelnika i načelnik Dr. Edin Delić:

 

Realizacijom ovog generacijskog projekta općina Lukavac neće u potpunosti otkloniti problem zbog dijela neregulisanog korita Jale koji pripada gradu Tuzla u dužini od oko 900 metara. Međutim, prema informacijama kojima raspolaže Lukavacki.ba  opštini Tuzla kao i Vladi TK već je upućen zahtjev za rješavanje ovog dijela korita.

U narednom periodu na području između Tuzle i Općine Lukavac mogla bi niknuti nova mala industrijska zona, a poljoprivredno zemljište dobilo bi ponovo svoju svrhu. Kako odgovorni tvrde, završetak radova donosi i nova radna mjesta, ali i nadati se prestanak plavljenja i završetak projekta čija je ideja rođena prije 40 godina.

 

 

Komentari