Bliži nam se 2. oktobar dan kada ćemo od užeg izbora kandidata za načelnika, izabrati jednog, koji će predstavljati našu općinu i raditi na realizaciji postavljenih ciljeva i programa.

Taj dan će prebrojavanjem listića, svirkom auto sirena, pojedinci slaviti pobjedu svog izabranika, a pojedini tugovati za kojim glasom manjka. Ono što je sigurno jeste da će prebrojavanjem tih listića, naših glasova, načelnička pozicija pripasti jednom, nadamo se najboljem. Taj kandidat bi, prema svemu, trebao činiti dobro svojoj općini, težiti razvoju i totalnoj transformaciji onog nedorečenog i nedovršenog.

Kako bismo približili priču kandidata njihovim biračima, razgovarali smo sa sva tri aktuelna kandidata za tu privilegovanu, ali i nezavidnu načelničku poziciju. Zašto nezavidnu? Vlasti su se mijenjale, a šta je od toga urađeno? Ono što nije i treba, ostaje na plećima onog ko zauzme stolicu u kabinetu načelnika Općine Lukavac.

U svakom slučaju niti jedan programski cilj nije isti i ne želi svako isto. Ono što je sigurno je da je u njihovim rukama, sposbnosti da pokažu da li se može napraviti prosperitetna općina koja će pružiti sigurnost građanima i spriječiti sve masovniji odlazak  porodica u tzv. obećanu zemlju.

Svaki od ovih kandidata ima svoj program, ciljeve, pozadinsku priču koju možda nećemo čuti na predizbornim skupovima.  Intervju su rađeni bez ranije pripreme i u kombinaciji sa pitanjima građana koji su svoj glas pustili na naš redakcijski mail. Svojim pitanjima pokazali su aktivnost i želju da osim komentara koji kruže društvenim mrežama, posredstvom nas postave pitanja i dobiju svoj odgovor.

Ovaj razgovor, koji možete pogledati i poslušati u prilogu vođen je  sa diplomiranim ekonomistom Refikom Hankićem, kandidatom za načelnika ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Mnogi ga poznaju kao prosvjetnog radnika i direktora u Mješovitoj srednjoj ekonomsko-hemijskoj školi u Lukavcu.

Pitanja koja smo mu postavili, kako smo već pomenuli kombinirana sa sa uredničkim i pitanjima građana. Moramo istaći da je akcenat upravo stavljen na vaša pitanja. Vi ćete 2. oktobra prema vlastitom izboru birati onog za vas  kompetentnijeg od ostalih.  Razgovor nismo posvetili onom dosadašnjem, nego smo se usmjerili na ono što je značajno, a što iz struke ovaj kandidat može poboljšati. Generalizirajući neke teme, znamo da je neophodno puno toga izmjeniti, poboljšati i mnoge probleme sa kojima se građani suočavaju riješiti.

Komentari